Τις αφόρητες βιαιότητες στη Συρία καταδίκασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον η οποία κρίνει απαραίτητο η Δαμασκός να αρχίσει από τώρα τις βαθιές πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

«Η συριακή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει αμέσως να χρησιμοποιεί ωμή βία εναντίον των διαδηλωτών και να σεβαστεί το δικαίωμα τους να διαδηλώνουν», αναφέρει η Άστον σε ανακοίνωση της.

«Τα φονικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών είναι αποκρουστικά και απαράδεκτα», αποφάνθηκε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, εκτιμώντας ότι όλοι οι υπεύθυνοι για αυτά τα εγκλήματα πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.

«Καλώ την κυβέρνηση της Συρίας να κάνει βαθιές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αρχίζοντας με το σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών, και του κράτους δικαίου», συνέχισε.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη, όταν αυτό θα αρχίσει, να υποστηρίξει μια γνήσια διαδικασία μεταρρυθμίσεων στη Συρία», υποσχέθηκε η Άστον, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια διαδικασία δεν θα μπορούσε να καταστεί δυνατή παρά μόνον εάν η Δαμασκός θέσει τέλος στην οποιαδήποτε κατασταλτική βία.