Το ενδεχόμενο της συμμετοχής της πετρελαϊκής εταιρείας ΒΡ στην αποφυλάκιση του Λίβυου βομβιστή του Λόκερμπι, Αμπντέλ Μπασέτ αλ Μεγκράχι θα ερευνήσει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

Η Κλίντον προέβη σε αυτή τη δήλωση σήμερα ύστερα από αίτημα που κατέθεσαν Αμερικάνοι κοινοβουλευτικοί προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η λονδρέζικη εταιρεία άσκησε την επιρροή της στη βρετανική κυβέρνηση υπέρ της μεταφοράς του κρατουμένου, εξέλιξη που ενδεχομένως βάρυνε στην απόφαση της Λιβύης να επισφραγίσει συμφωνία με τη ΒΡ για υποθαλάσσιες γεωτρήσεις στα χωρικά της ύδατα.

Ο Μεγκράχι, που είχε καταδικασθεί σε ισόβια για την έκρηξη σε αεροσκάφος της PanAm πάνω από την πόλη Λόκερμπι στη Σκωτία το 1988, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 270 άτομα, αποφυλακίσθηκε λόγω ανηκέστου βλάβης, καθώς οι γιατροί δεν του έδιναν ζωή πάνω από έξι μήνες. Ένα χρόνο μετά ο σχεδόν ετοιμοθάνατος Μπεγκράχι εξακολουθεί να βρίσκεται εν ζωή.

«Έχω λάβει την επιστολή και προφανώς θα εξετάσουμε το ζήτημα», τόνισε η Κλίντον, αναφορικά με την επιστολή των Δημοκρατικών Γερουσιαστών Ρόμπερτ Μενέντεζ, Φρανκ Λότενμπεργκ , Κίρστεν Γκίλιμπραντ και Τσαρλς Σούμερ.