Η επιβράδυνση της οικονομίας οδήγησε σε δραστική μείωση των εσόδων των αμερικανικών τοπικών κυβερνήσεων, με συνέπεια να προχωρούν σε δραστικές περικοπές δαπανών για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς.
Το Ιλινόις άφησε απλήρωτους λογαριασμούς 5 δισ. δολαρίων, η Ουάσινγκτον κλείνει περιφερειακά γραφεία και η καταχρεωμένη Καλιφόρνια ενδεχομένως να μειώσει τους μισθούς 200.000 υπαλλήλων της στο βασικό μισθό. Η Μινεσότα καθυστερεί τις επιστροφές φόρων για δεύτερη χρονιά.
Τα παραπάνω αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg περιγράφοντας τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει αμερικανικές πολιτείες.
Όπως αναφέρεται, καθώς τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου οι προϋπολογισμοί για το δημοσιονομικό 2011, οι τοπικές και πολιτειακές κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν υποχώρηση των εσόδων λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης, εκπληρώνουν τις νομικές υποχρεώσεις για την εξισορρόπηση των βιβλίων τους μειώνοντας τα κόστη και αυξάνοντας τους φόρους προκειμένου να προστατέψουν τους κατόχους δημοτικών ομολόγων αξίας 2,8 τρισ. Δολαρίων.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι αμερικανικές πολιτείες έχουν ήδη προβεί σε περικοπές δαπανών 74 δισ. δολαρίων από το 2008, ενώ περισσότερες από τις μισές προχώρησαν σε αύξηση των φόρων το 2009.
Την ίδια στιγμή, η χειρότερη ύφεση στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1930 οδήγησε το ποσοστό της ανεργίας έως το 14% στη Νεβάδα, ξεπερνώντας τον εθνικό μέσο όρο του 9,5% και απογύμνωσε τις αξίες στην αμερικανική αγορά των ακινήτων.
Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα των πολιτειών υποχώρησαν κατά 95 δισ. δολάρια ή 12% από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τα τέλη του 2009, σύμφωνα με την Υπηρεσία Απογραφής των ΗΠΑ, οδηγώντας τα φορολογικά έσοδα πίσω στα επίπεδα του 2006.