Η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε τις γεωτρήσεις σε βαθιά νερά μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες θα υιοθετήσουν νέα μέτρα ασφάλειας μετά την περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού που προκάλεσε η διαρροή γεώτρησης της BP.
Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε επιβάλει εξάμηνη απαγόρευση στις υπεράκτιες γεωτρήσεις λίγες ημέρες μετά τη βύθιση της πλατφόρμας DeepWater Horizon στα τέλη Απριλίου, όμως η απόφαση αυτή ακυρώθηκε σχεδόν αμέσως από ομοσπονδιακό δικαστήριο και η κυβέρνηση δεν δικαιώθηκε ούτε στο εφετείο.
Το νέο μορατόριουμ λοιπόν ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας από τον υπουργό Εσωτερικών Κεν Σαλαζάρ: «Βασίζω την απόφασή μου σε ενδείξεις που αυξάνονται μέρα με τη μέρα για την αδυναμία της βιομηχανίας να συγκρατήσει μια καταστροφική έκρηξη σε βαθιά νερά, να αντιμετωπίσει μια πετρελαιοκηλίδα και να λειτουργεί με ασφάλεια».
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών αντέδρασε άμεσα η γερουσιαστής της Λουιζιάνα Μέρι Λάντιου, η οποία προειδοποίησε ότι το μορατόριουμ θα κοστίσει στην πολιτεία της 120.000 θέσεις εργασίας , ενώ επέμεινε ότι η λειτουργία των εξεδρών άντλησης στον Κόλπο του Μεξικού είναι ασφαλής, δεδομένου ότι στις υπόλοιπες 42.000 πλατφόρμες που βρίσκονται στον Κόλπο δεν έχουν καταγραφεί σοβαρά ατυχήματα.
Αντίθετη άποψη έχει όμως το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει συγκεντρώσει πλήθος ενδείξεων για την επικινδυνότητα της πετρελαϊκής δραστηριότητας σε μεγάλα βάθη.
Στη νέα απόφαση αντιδρούν βέβαια και οι πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες απειλούν με αποχώρηση αν η απαγόρευση συνεχιστεί.