Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να παρέμβει προκειμένου για να βοηθήσει οικονομικά την Πορτογαλία αν της ζητηθεί, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, πριν από την έναρξη της συνόδου της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Είμαστε προφανώς έτοιμοι να παρέμβουμε και να βοηθήσουμε αλλά πρέπει πρώτα να ζητηθεί από την Πορτογαλία», ανέφερε ο κ. Ρέιντερς, προσθέτοντας ότι θα ήταν χρήσιμο να οργανωθεί μία βοήθεια, η οποία θα επέτρεπε καταβληθεί μικρότερη προσπάθεια από τον λαό.

«Αν υπάρχει αίτημα της Πορτογαλίας, είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε. Αυτό θα απαιτήσει ένα σχέδιο διαπραγματεύσεων με την Πορτογαλία για να φέρουμε τα δημόσια οικονομικά σε μία καλύτερη κατάσταση» σημείωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, που θεωρείται φαβορί σε περίπτωση εκλογών, δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει η χώρα του να αποφύγει ένα σχέδιο διάσωσης και εκτίμησε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση της χώρας δεν έχει «πλέον εντολή να διαπραγματευθεί μία διάσωση».

«Ελπίζω η Πορτογαλία να αποφύγει ένα σχέδιο διάσωσης», δήλωσε ο Κοέλιο στη διάρκεια μίας συνόδου στις Βρυξέλλες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προσθέτοντας ωστόσο ότι «ελπίζω ότι οι εκλογές θα επιτρέψουν να σχηματιστεί μία κυβέρνηση πιο δυνατή, ικανή να αντιμετωπίσει το έλλειμμα με ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης πιο αυστηρό από αυτό που είχαμε» με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες.

«Η τωρινή κυβέρνηση δεν έχει πλέον εντολή να διαπραγματευτεί μία διάσωση», υπογράμμισε ο Κοέλιο.