Η Ρωσία απαγορεύει πλήρως τις πωλήσεις όπλων στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Με την απόφαση αυτή η Μόσχα αναστέλλει όλα τα συμβόλαια πώλησης όπλων που έχει συνάψει με το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.

Διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ απαγορεύει την εξαγωγή από τη Ρωσική Ομοσπονδία προς τη Λιβύη, καθώς και την πώληση, την παράδοση και τη μεταφορά κάθε είδους εξοπλισμού και σχετικών υλικών, συμπεριλαμβανομένων όπλων και πυρομαχικών, στρατιωτικών οχημάτων και στρατιωτικού υλικού, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία, η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός όπλων μετά τις ΗΠΑ, είναι μία από τις βασικές χώρες που παρέχουν όπλα στη Λιβύη.

Ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η αναταραχή στη Λιβύη έχει κοστίσει στη Μόσχα 4 δισεκατομμύρια δολάρια από ακυρωθείσες συμφωνίες πώλησης όπλων.

Επιπλέον η εφημερδία Kommersant επικαλείται πηγή η οποία ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ρωσία έχει συνάψει συμβόλαια με τη Λιβύη ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ αναμενόταν να προχωρήσει σε συμφωνίες για την αποστολή αντιαεροπορικών πυραύλων και πολεμικών αεροσκαφών αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παύση της πώλησης όπλων σε δύο χώρες της Βόρειας Αφρικής ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα και η Σουηδία, χωρίς όμως να κατονομάσει τις χώρες αυτές.