Οι γιατροί που παρακολουθούν την οικογένεια των Leona και Hugh Smith-Kerr δηλώνουν ότι δεν έχουν ξανασυναντήσει παρόμοιο περιστατικό.

Η πρώτη τους κόρη, η μικρή Merlyn, διαγνώστηκε με μια πολύ σπάνια ασθένεια στο αίμα, που την κάνει επιρρεπή σε εμφάνιση καρκίνου. Η μόνη της ελπίδα για να ζήσει είναι να βρεθεί συμβατός δότης μυελού των οστών.

Η γέννηση της δεύτερης τους κόρης, τους έδωσε ξανά ελπίδα και δύναμη για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση που ζούσαν. Μάλιστα, η μικρή ήταν ο συμβατός δότης που έψαχναν και η χαρά τους διπλασιάστηκε.

Μέχρι τη στιγμή όμως που οι γιατροί τους ανακοίνωσαν ότι «δεν είχαν ξανασυναντήσει κάτι παρόμοιο». Υπήρχε πάρα πολύ σοβαρή πιθανότητα η δεύτερη κόρη τους, η Freyja, να πάσχει από την ίδια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια, που η επιστημονική της ονομασία είναι Diamond Blackfan Anaemia.

Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους γιατρούς θα είναι η μοναδική περίπτωση που δύο αδέρφια πάσχουν από DBA, χωρίς κάποιος από τους γονείς να είναι φορέας.

Η DBA, προκαλείται από μια αδυναμία στο μυελό των οστών που εμποδίζει το σώμα να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια και κάνει τους πάσχοντες πιο επιρρεπείς σε πέντε τύπους καρκίνου.

Στη Βρετανία πάσχουν μόλις 125 άτομα και υπάρχουν περίπου 600 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις πασχόντων παγκοσμίως.

Η 3χρονη τώρα Merlyn, διαγνώστηκε με λευχαιμία λίγο πριν τα πρώτα της γενέθλια, και υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία δύο φορές τη μέρα.

Πριν από ένα μήνα οι γιατροί του νοσοκομείο St Mary’s στο Λονδίνο είπαν στους γονείς ότι και η μικρότερη αδερφή της ενδέχεται να πάσχει από την ίδια ασθένεια, αφού εξετάστηκε δύο φορές και τα αποτελέσματα ήταν θετικά κι αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει η μεταμόσχευση μυελού των οστών στη Merlyn.