Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) προειδοποίησε σήμερα ότι βαριά οπλισμένες δυνάμεις πιστές στο λίβυο ηγέτη ελέγχουν τα σύνορα ανάμεσα στην Τυνησία και τη Λιβύη, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των ανθρώπων που τα διασχίζουν. Η Αρμοστεία τόνισε ότι η παρουσία των δυνάμεων του Καντάφι στους δρόμους εξόδου από τη χώρα οδηγούν πολλούς ξένους που εγκαταλείπουν τη Λιβύη προς την Αλγερία.
«Κατά τις προηγούμενες ημέρες, 10.000 με 15.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν καθημερινά τη Λιβύη για την Τυνησία, ενώ χθες λιγότεροι από 2.000 διέσχισαν τα σύνορα», δήλωσε η εκπρόσωπος της HCR, Μελίσα Φλέμινγκ.
«Η Ύπατη Αρμοστεία φοβάται ότι η κατάσταση ασφαλείας στη Λιβύη εμποδίζει τον κόσμο να διασχίσει τα σύνορα. Σύμφωνα με μαρτυρίες η λιβυκή πλευρά των συνόρων ελέγχεται τώρα από βαριά οπλισμένες δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς» πρόσθεσε.
«Αυτοί που κατάφεραν να διασχίσουν τα σύνορα μας είπαν ότι καθ’ οδόν τους κατάσχεσαν τα κινητά τηλέφωνα όπως και τις φωτογραφικές μηχανές τους» είπε.
Η Φλέμινγκ εξήγησε ότι πολλοί από αυτούς που διέσχισαν τα σύνορα είναι τρομαγμένοι και δε θέλουν να μιλήσουν.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη από την αρχή της εξέγερσης και περίπου 100.000 έχουν διασχίσει τα σύνορα με την Τυνησία από τις 20 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τη Φλέμινγκ, από τους 12.500 που έχουν παγιδευτεί στα σύνορα με την Τυνησία, πάνω από 10.000 προέρχονται από το Μπανγκλαντές.
Οι ευρωπαϊκές χώρες, για να αποτρέψουν το χάος και τις επιδημίες, έστησαν χθες αερογέφυρα για να απομακρύνουν από την Τυνησία χιλιάδες Αιγύπτιους, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη Λιβύη.
Εκτός από την Τυνησία, την Αίγυπτο, την Αλγερία και το Σουδάν, η Λιβύη έχει κοινά σύνορα με το Νίγηρα και το Σουδάν. Ο ΟΗΕ σε έκθεσή του αυτήν την εβδομάδα αναφέρει ότι πάνω από 100.000 άνθρωποι ίσως επιχειρήσουν να κατευθυνθούν στο Νίγηρα εντός των προσεχών μηνών.
Από την πλευρά τους, ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να συνεχίσουν το έργο τους, υπογραμμίζοντας ωστόσο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Η εκπρόσωπος του γραφείου συντονισμού των ανθρωπιστικών υποθέσεων, του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Μπιρς, δήλωσε ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο λιβυκό έδαφος.
«Έχουμε δυο φορτηγά με ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα από την Ιταλία και τη Νορβηγία, που προσπαθούν να μπουν στη Βεγγάζη», τόνισε από την πλευρά της η Φαντέλα Σάιμπ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Σύμφωνα με την Μπιρς, για να οργανωθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και για να εκτιμηθούν όλα τα πιθανά σενάρια, οι επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού για τη Μετανάστευση και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, συμμετέχουν τη Δευτέρα σε σύνοδο στη Γενεύη. Στη σύνοδο αυτή ο ΟΗΕ θα απευθύνει επείγουσα έκκληση για βοήθεια των ανθρώπων που πλήττονται από τις ταραχές.
«Υπάρχουν ανησυχίες για την έλλειψη καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων γιατί ο δρόμος ανεφοδιασμού από την Τρίπολη δε λειτουργεί πια» τόνισε η Μπιρς.