Την πρόταση της Επιτροπής για επιβολή προσωρινού ευρωπαϊκού μορατόριουμ στη δημιουργία υπεράκτιων εξεδρών άντλησης πετρελαίου προανήγγειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια Γκύντερ Έτινγκερ κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Με την απόφαση αυτή η Επιτροπή υιοθετεί μερικώς την πρόταση που είχαν καταθέσει ήδη από τις 18 Μαΐου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης και η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων Κορίν Λεπάζ για την ανάγκη άμεσης επιβολής μόνιμου ευρωπαϊκού μορατόριουμ.
Επιπλέον, ο Επίτροπος Ενέργειας δήλωσε την πρόθεση της Επιτροπής να αναθεωρηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την περιβαλλοντική ευθύνη ώστε να εφαρμόζεται πλέον στην Ε.Ε. η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» σε περίπτωση ατυχήματος σε υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου και να υπάρχει καταλογισμός της ευθύνης στις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τις εξέδρες. Ο Κρίτων Αρσένης συμφώνησε με τις προθέσεις τις Επιτροπής και κάλεσε τον Επίτροπο να συμπεριλάβει στην αναθεώρηση την αποσαφήνιση της περιβαλλοντικής ευθύνης σε άλλες υπεράκτιες δραστηριότητες όπως η αποθήκευση υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα σε εγκαταλειμμένες πετρελαιοπηγές (CCS) δραστηριότητα με άγνωστες μέχρι στιγμής συνέπειες για το περιβάλλον.
Μετά το πέρας της συζήτησης στην Ολομέλεια ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής: «Με την ρύπανση από το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού να απειλεί ακόμη και τις ευρωπαϊκές ακτές, δεν υπάρχει πλέον χρόνος για ολιγωρία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με καθυστέρηση δύο περίπου μηνών εξετάζει επιτέλους σήμερα την υποβολή ενός ευρωπαϊκού μορατόριουμ που θα απαγορεύει τις νέες θαλάσσιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου στα ευρωπαϊκά ύδατα. Αυτό είναι όμως μόνο η αρχή. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ώστε σε περίπτωση ατυχήματος σε υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου που ήδη λειτουργούν, να ξέρουμε ποιος έχει την ευθύνη και ποιος θα πρέπει να πληρώσει. Να εφαρμοστεί η αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει” και να γίνει αυστηρός καταλογισμός της ευθύνης στις πετρελαϊκές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τις εγκαταστάσεις αυτές. Η τελική λύση θα έρθει βέβαια μέσα από την οριστική μας απεξάρτηση από τον άνθρακα».