Δύο φορές επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Μουάμαρ Καντάφι ο Τόνι Μπλερ προκειμένου να τον πείσει να σταματήσει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο BBC, διευκρίνισε ότι ο Μπλερ είχε ενημερώσει τη βρετανική κυβέρνηση για τις τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις με τον συνταγματάρχη Καντάφι. Επεσήμανε πάντως ότι η κυβέρνηση ενημερώθηκε μετά τις συνομιλίες και όχι πριν.
Ο Χέιγκ υπογράμμισε ότι η Αγγλία δεν έχει σκοπό να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το συνταγματάρχη Καντάφι.
Σημειώνεται ότι ο Τόνι Μπλερ, εκπρόσωπος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, έχει δεχθεί τις τελευταίες ημέρες σφοδρές επικρίσεις από το βρετανικό Τύπο για τους δεσμούς του με το καθεστώς της Λιβύης.
Εξάλλου το 2004 ο Τόνι Μπλερ είχε συναντηθεί με τον Καντάφι στην έρημο της Λιβύης, σε μία κίνηση που έβγαλε τη χώρα από τη διεθνή απομόνωση και άνοιξε το δρόμο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου της Λιβύης από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες.
Όσον αφορά την επικοινωνία μεταξύ Μπλέρ και Καντάφι, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Independent on Sunday, ο Μπλερ είχε μία πρώτη τηλεφωνική συνομιλία με τον λίβυο ηγέτη την Παρασκευή, οπότε και του ζήτησε να σταματήσει τις αιματηρές επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών. Στη συνέχεια από την προτροπή του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών ο Μπλερ επικοινώνησε ξανά με τον Καντάφι για να τον πιέσει να παραιτηθεί, πράγμα όμως που δεν επιβεβαίωσε ο Χέιγκ.
Ο Ουίλιαμ Χέιγκ διευκρίνισε ότι επικοινώνησε ο ίδιος με το λίβυο υπουργό Εξωτερικών για να του επισημάνει ότι η κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη είναι απαράδεκτη. Από το γραφείο του Μπλερ δεν υπάρχει ακόμα κάποια ανακοίνωση σχετικά με τα γεγονότα.