Υπέρ της ολοκλήρωσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας στην ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου 2011 τάχθηκαν εκπρόσωποι του Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με επίκεντρο την έκθεση προόδου της Κροατίας στην πορεία προσχώρησης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρόκειται να υπερψηφιστεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα το μεσημέρι, οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου, της Κομισιόν και των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου αναγνώρισαν τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η χώρα για τον εναρμονισμό της με τα κοινοτικά δεδομένα και συμπέραναν ότι η Κροατία είναι, πλέον, ώριμη για να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Μιλώντας εξ ονόματος της Ουγγρικής Προεδρίας στην ΕΕ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Γιάννος Μάρτονι, διαβεβαίωσε ότι κύριος στόχος της εξάμηνης προεδρίας της χώρας του στην ΕΕ εξακολουθεί να παραμένει η ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ένταξη στην ΕΕ κι εκείνων των κρατών που προέκυψαν από τη διάλυση της Πρώην Γιουγκοσλαβίας αποτελεί μονόδρομο για την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη, είπε χαρακτηριστικά.

Σ’ ό,τι αφορά την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Κροατίας-ΕΕ, ο κ. Μάρτονι ανέφερε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου πως 34 από τα 35 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ τα 28 απ’ αυτά έχουν κλείσει.

Εκκρεμούν ακόμη οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Κροατία στο θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς, στο θέμα της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και στα θέματα ανταγωνισμού, τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της ΕΕ.