Οι 69 ημέρες κάτω από τη γη ήταν εφιαλτικές για τους 33 μεταλλωρύχους της Χιλής, μερικοί εκ των οποίων ζητούσαν μαριχουάνα, αλλά και φουσκωτές κούκλες, ώστε να… χαλαρώσουν όσο καιρό ήταν εγκλωβισμένοι. Ακόμη περισσότερο, πολλοί εξ αυτών είχαν σκεφτεί τον κανιβαλισμό, καθώς είχε φτάσει σε απόγνωση.

Ο Victor Zamora, ένας εκ των μεταλλωρύχων, αποκάλυψε σε βρετανικό δίκτυο άγνωστες πτυχές από την περιπέτειά του, αλλά και την απελπισμένες του σκέψεις για αυτοκτονία. «Εάν είναι να συνεχίσουμε να υποφέρουμε έτσι, τότε ίσως είναι καλύτερα να μπούμε μέσα στο καταφύγιο, να βάλουμε σε λειτουργία τη μηχανή και με το μονοξείδιο του άνθρακα να φύγουμε όλοι», ήταν τα λόγια του σε ένα συνάδελφό του την 16η μέρα της παραμονή τους κάτω από τη γη. Ευτυχώς για εκείνον και τους υπόλοιπους λίγες μέρες μετά επικοινώνησαν μαζί τους οι διασώστες τους.

Ωστόσο, οι αποκαλύψεις για τη ζωή τους τις 69 εκείνες μέρες δεν τελειώνουν εδώ. Ο Jonathan Franklin, ο οποίος καταγράφει τις εμπειρίες των μεταλλωρύχων σε βιβλίο, αναφέρει στις σελίδες του, ότι οι άντρες ζητούσαν φουσκωτές κούκλες, ωστόσο δεν τους τις έστειλαν γιατί 33 κούκλες ήταν πολλές και αν τους έστελναν λιγότερες ίσως θα υπήρχαν διαμάχες μεταξύ τους.

Εκτός από τις κούκλες, μερικοί ζήτησαν μαριχουάνα και η αλήθεια είναι ότι μερικοί συγγενείς τους κατάφεραν να τους στείλουν λίγα γραμμάρια μέσα στο φάκελο με τα γράμματά τους. Αυτό έκανε τους υπόλοιπους να εκνευριστούν, καθώς όσοι είχαν τη μαριχουάνα χωρίζονταν σε ομάδες και κάπνιζαν κρυφά δημιουργώντας κλίκες. «Όταν βλέπεις πέντε άντρες να πηγαίνουν προς το μπάνιο, καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται», είπε ο Samuel Avalos, ο οποίος ήταν απ΄αυτούς που δεν είχαν την ευκαιρία να καπνίσουν.

«Με ή χωρίς φαγητό εγώ θα έβγαινα από εκεί… Σκεφτόμουν ποιος από τους άντρες θα κατέρρεε πρώτος και μετά έκανα σκέψεις για το πως θα τον φάω… Δεν ντρεπόμουν και δεν φοβόμουν», είπε ο Mario Sepulveda, του οποίου η παραμονή του κάτω από τη γη του ξύπνησε ζωώδη ένστικτα επιβίωσης.

Ακόμη και η διάσωση είχε παρατράγουδα, καθώς ο πρόεδρος της Χιλής ήθελε να μπει στην κάψουλα διάσωσης, αλλά τον απέτρεψαν. Μάλιστα, αυτό που δεν ξέρουν πολλοί ήταν ότι κατά τη διάσωση κόπηκε ένα καλώδιο και η τηλεοπτική μετάδοση συνέχισε με πλάνα παλαιότερων διασώσεων, ώστε να μην γίνει αντιληπτό από τους τηλεθεατές το πρόβλημα!

Πλέον από τους τους 33 μεταλλωρύχους μόνο ένας έχει ψυχολογικά προβλήματα και εφιάλτες, ενώ οι υπόλοιποι συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους.