Ο τυνήσιος υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Νετζίμπ Σέμπι εκτιμά στα 5 δισεκατομμύρια δηνάρια (2,58 δισεκατομμύρια ευρώ) τις απώλειες για την οικονομία της Τυνησίας στη διάρκεια της Επανάστασης του Γιασεμιού, δηλαδή στο 4% του ΑΕΠ.
«Η πρώτη εκτίμηση για τις απώλειες ήταν της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων δηναρίων (1,55 δισεκατομμύρια ευρώ). Όμως, υπάρχουν επιπτώσεις με τον καιρό. Υπολογίζουμε λοιπόν ότι οι απώλειες θα φθάσουν τελικά τα 5 δισεκατομμύρια δηνάρια, δηλαδή περίπου το 4% του ΑΕΠ», τονίζει ο Σέμπι, ηγέτης του Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Liberation.
Την εκδίωξη του τυνήσιου προέδρου Ζίν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι στις 14 Ιανουαρίου, ύστερα από ένα μήνα λαϊκής εξέγερσης, ακολούθησαν βιαιότητες και λεηλασίες. Χιλιάδες τουρίστες εγκατέλειψαν τη χώρα τον Δεκέμβριο και στις αρχές Ιανουαρίου. Η τουριστική βιομηχανία της Τυνησίας, η κύρια πηγή εισόδου συναλλάγματος, αντιπροσωπεύει το 6,5% του ΑΕΠ και απασχολεί πάνω από 350.000 άτομα.
Εκτιμώντας ότι η Τυνησία διατηρεί «την εμπιστοσύνη των ξένων εταίρων της», ο νέος υπουργός τόνισε ότι η χώρα θα αποπληρώσει τα χρέη της και ότι επιδιώκει νέα δάνεια.
«Έχουμε ένα χρέος 450 εκατομμυρίων ευρώ να αποπληρώσουμε ως τον Απρίλιο. Η Τυνησία θα εκπληρώσει την υποχρέωσή της αυτή. Δε ζητήσαμε ποτέ αναδιάρθρωση του χρέους μας και δεν έχουμε λόγους να σκεφτούμε κάτι τέτοιο. Ευχόμαστε να βελτιωθεί η κατάσταση ώστε να αναβαθμίσουμε την πιστοληπτική μας ικανότητα γιατί θα χρειαστούμε και άλλα δάνεια», πρόσθεσε.
«Υπολογίζουμε λοιπόν στην κατανόηση των εταίρων μας, είτε είναι η Ευρώπη, οι χώρες του Κόλπου, οι ΗΠΑ, ή η Ιαπωνία. Οι ανάγκες μας υπολογίζονται σε 5 με 10 δισεκατομμύρια δολάρια (3,7 και 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ) τα οποία θα είμαστε σε θέση να αποπληρώσουμε σε ιδιαίτερες συνθήκες, για παράδειγμα σε 40 χρόνια», τόνισε ο τυνήσιος υπουργός.