Εξτρεμιστές μουσουλμάνοι πυρπόλησαν δύο εκκλησίες και λεηλάτησαν ακόμα μία στη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία στην Ιάβα της Ινδονησίας, ζητώντας να επιβληθεί η ποινή του θανάτου σε ένα χριστιανό που καταδικάσθηκε για βλασφημία κατά του Ισλάμ.

Το πλήθος διαμαρτυρόταν για την καταδίκη σε φυλάκιση πέντε ετών του 58χρονου Αντόνιους Μπαουενγκάν, ο οποίος δικάστηκε επειδή μοίρασε προκηρύξεις προσβλητικές για το Ισλάμ. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν η μέγιστη για το εν λόγω αδίκημα. Όμως προκάλεσε την οργή 1.500 ανθρώπων που την θεώρησαν υπερβολικά επιεική.

«Ήταν η στιγμή με τη μεγαλύτερη ένταση στη διάρκεια της δίκης… Το πλήθος φώναζε πως ο κατηγορούμενος έπρεπε να καταδικαστεί στην ποινή του θανάτου ή να παραδοθεί στο λαό», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. «Δύο εκκλησίες κάηκαν. ‘Εσπασαν τα παράθυρά τους και πυρπόλησαν τις στέγες τους. Μια άλλη εκκλησία υπέστη ζημιές».

«Φώναζαν, ‘θάνατος, θάνατος’ μπροστά στο δικαστήριο και ‘να καούν, να καούν’, κατευθυνόμενοι προς τις εκκλησίες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι 1.500 διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα και πυροβολισμούς στον αέρα. Ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας πυρπολήθηκε, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Antara.