Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος του διαδικτύου αποτελεί για πολλούς χρήστες τη βασική πηγή εισοδήματός τους. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC η μέθοδος του «rage-bait» είναι ένας ύπουλος τρόπος αύξησης διαδικτυακής επισκεψιμότητας που προκαλεί επίτηδες τον εκνευρισμό του κοινού με σκοπό να αντιδράσει άμεσα και να προβεί σε κινήσεις, όπως σχόλια, likes και κοινοποιήσεις.

Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το «rage-bait» αποτελείται από τις λέξεις «rage» που σημαίνει οργή και «bait» που σημαίνει δόλωμα, κατά την οποία μια ανάρτηση στα social media χρησιμοποιείται ως δόλωμα για να τραβήξει την προσοχή των χρηστών του διαδικτύου.

Μερικά από τα πιο συχνά παραδείγματα του «rage-bait» που σαρώνoυν στο TikTok αποτελούν βίντεο με κακοποιήσεις ζώων, τίτλοι με πολύ έντονα ορθογραφικά λάθη που γίνονται επίτηδες, δηλώσεις που χλευάζουν θρησκείες ή πολιτικές πεποιθήσεις, βίντεο ή φωτογραφίες με άτομα που ασκούν βία σε άλλα άτομα κ.α.

Όταν ο κόσμος βλέπει μια τέτοια ανάρτηση στα social media αντιδρά συνήθως με ένα μήνυμα οργής και έτσι ο δημιουργός του βίντεο ή της φωτογραφίας καταφέρνει να κερδίσει χιλιάδες αλληλεπιδράσεις στις αναρτήσεις του κερδίζοντας επισκεψιμότητα στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η 24χρονη Winta Zesu είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεθόδου «rage-bait», όπου πέρυσι έβγαλε 150.000 δολάρια από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Με μισούν πολύ» λέει η ίδια στο άρθρο του BBC και συμπληρώνει: «Κάθε μου βίντεο που έχει αποκτήσει εκατομμύρια προβολές οφείλεται σε σχόλια μίσους».

Το TikTok και το YouTube επιτρέπουν στους χρήστες να κερδίζουν χρήματα από τις αναρτήσεις τους ή να μοιράζονται επίσης περιεχόμενο με χορηγία, αλλά έχουν κανόνες που τους επιτρέπουν να αναστέλλουν προφίλ που δημοσιεύουν παραπληροφόρηση. Το X δεν έχει κατευθυντήριες γραμμές για την παραπληροφόρηση με τον ίδιο τρόπο.

Ο μοναδικός τρόπος να τιμωρηθεί ο δημιουργός μιας rage bait ανάρτησης είναι ο χρήστης να μην αντιδράσει καθόλου σε αυτήν και να προχωρήσει άμεσα σε report.