Νέα πολιτική κρίση ξέσπασε στη Γαλλία, με την κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ να βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από την κατάρρευση, λόγω της ψήφισης του προϋπολογισμού, καθώς απέτυχαν οι συνομιλίες με το κόμμα της Λεπέν.
Η επιλογή, λίγο νωρίτερα το μεσημέρι, του Μπαρνιέ να επικαλεστεί το άρθρο 49.3 του Συντάγματος, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση για το τμήμα του προϋπολογισμού που αφορά στην κοινωνική ασφάλιση, οδήγησε, όπως αναμενόταν από την κίνηση αυτή της κυβέρνησης, στην πρόταση δυσπιστίας.
Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του αριστερού LFI, η Ματίλντ Πανό, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ πρότασης μομφής μετά την κίνηση Μπαρνιέ.
Λίγο νωρίτερα το μεσημέρι είχε φανεί μια άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες, με την κυβέρνηση να προχωρεί σε παραχωρήσεις που ζητούσε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Ωστόσο, λίγο μετά, ο Μπαρνιέ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσφύγει στο άρθρο του Συντάγματος. «Είμαστε μπροστά στη στιγμή της αλήθειας» είπε ο Μπαρνιέ μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Τι ζήτησε η Λεπέν
Νωρίτερα, η βουλευτής του RN Μαρίν Λεπέν έδωσε προθεσμία στον γάλλο πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ μέχρι σήμερα να ικανοποιήσει τα αιτήματα του κόμματός της για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Διαφορετικά, έχει απειλήσει ότι θα υποστηρίξει, μαζί με την Αριστερά, πρόταση δυσπιστίας, η οποία θα οδηγούσε στην κατάρρευση της κυβέρνησης.
«Ο RN θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό της ψήφου δυσπιστίας, εκτός αν συμβεί κάποιο θαύμα της τελευταίας στιγμής, αν ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ αναθεωρήσει το προσχέδιο πριν από τις 15:00, αλλά δεν έχω πολλές ελπίδες ότι αυτό θα συμβεί» είπε ο Μπαρντελά στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
Ο Μπαρνιέ απέσυρε την πρόταση για αύξηση του φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια την περασμένη εβδομάδα, υποχωρώντας στην πίεση της Ακροδεξιάς. Ωστόσο, το κόμμα της Λεπέν ζητεί τώρα να αυξηθούν οι συντάξεις σε ποσοστό που να καλύπτει αυτό του πληθωρισμού.
Το RN ζήτησε, επίσης, να καταργηθούν οι προγραμματισμένες περικοπές στις αποζημιώσεις στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και αντιτίθεται στην προτεινόμενη αύξηση του φόρου στο φυσικό αέριο. Θέλησε, επίσης, μεταξύ άλλων, να μειωθεί η συνεισφορά της Γαλλίας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μοντ Μπρεζόν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNews ότι η κυβέρνηση παραμένει «ανοιχτή στον διάλογο» και ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και να μη διολισθήσει η χώρα σε οικονομικό χάος.
«Ανησυχώ πολύ για το τι μπορεί να συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες και μήνες, για το ποιος μπορεί να έρθει στη Γαλλία να ανοίξει μια επιχείρηση ή ένα εργοστάσιο εν μέσω τέτοιας αβεβαιότητας» διερωτήθηκε η ίδια.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας, ο Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 σχολίασε σήμερα ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει μια «επικίνδυνη» οικονομική κατάσταση, εξαιτίας του κινδύνου να μπλοκαριστεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή.