Λίγες μέρες μετά τα περιστατικά με γυναίκες στο Ιράν που πέταξαν το χιτζάμπ και συνελήφθησαν, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι ανοίγει κλινικές για να τις «θεραπεύσει», ώστε να μην προβούν ξανά στη συγκεκριμένη πράξη.

Ο «Guardian» έγραψε ότι το «Τμήμα Γυναικών και Οικογένειας της Κεντρικής Διοίκησης για την Προώθηση της Αρετής και την Αποτροπή της Κακίας», με επικεφαλής τη Mehri Talebi Darestani, προέβη στη συγκεκριμένη ανακοίνωση.

«Οι γυναίκες που παραβιάζουν τον υποχρεωτικό νόμο του χιτζάμπ θα οδηγούνται σε κλινικές για ψυχοθεραπεία… Οι κλινικές θα προσφέρουν επιστημονική και ψυχολογική θεραπεία για την αφαίρεση του χιτζάμπ» έγραφε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.

Έκτοτε, έχουν ξεσπάσει σφοδρές αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο και όχι άδικα, για το νέο μέτρο που αποτελεί στροφή προς τον Μεσαίωνα, αν όχι και κάτι χειρότερο.

Η ιστοσελίδα Iran International της Volant Media με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε μια διαφορετική εκδοχή όμως. Η Maryam Sinaiee έγραψε ότι η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να συντελείται στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης της ελίτ του Ιράν που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.

Με τον κόσμο να αναπτύσσεται διαρκώς, το Ιράν βρίσκεται αρκετά πίσω, με το μέλλον να προμηνύει αλλαγές στην πολιτική ηγεσία του, ειδικά από τη στιγμή που ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Aλί Χαμενεΐ είναι 85 ετών, άρρωστος και μόλις ο δεύτερος ηγέτης της ισλαμικής δημοκρατίας.

Συντηρητικοί κύκλοι, σε συνεργασία με πρόσωπα που εποφθαλμιούν να μπουν στην κυβέρνηση, φέρεται να πίεσαν για εφαρμογή του μέτρου, ώστε να αμαυρώσουν το προφίλ του ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν που εκλέχτηκε τον Ιούλιο του 2024.

Ο Πεζεσκιάν μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις που πήραν τη μορφή εξεγέρσεων για την κρατική δολοφονία της Μάχσα Αμίνι, επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ, υποσχέθηκε να χαλαρώσει τη νομοθεσία για τον ενδυματολογικό κώδικα των γυναικών.

Η νέα πολιτική, λοιπόν, μπορεί να στοχεύει σε νέες αναταραχές, ώστε να προωθούν στην εξουσία διάφορα πρόσωπα που «ως εκ θαύματος» θα βρουν τη λύση στο πρόβλημα. Βέβαια, μπορεί να είναι και το οφθαλμοφανές, δηλαδή, μια επιστροφή στον Μεσαίωνα.