H οργάνωση Climate Trace, την οποία συνίδρυσε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Άλ Γκορ, ανέδειξε τις πέντε πιο ρυπογόνες πόλεις του κόσμου οι οποίες βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Σαγκάη, η οποία εξέπεμψε 256 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αερίων του θερμοκηπίου το περασμένο έτος, ξεπερνώντας ακόμη και εκπομπές ολόκληρων κρατών, όπως η Κολομβία και η Νορβηγία. Άλλες πόλεις που συγκαταλέγονται στις πρώτες θέσεις είναι η Νέα Υόρκη (160 εκατ. τόνοι), το Χιούστον (150 εκατ. τόνοι), το Τόκιο (250 εκατ. τόνοι) και η Σεούλ (142 εκατ. τόνοι).
Αύξηση στις εκπομπές παγκοσμίως
Όπως αναφέρει η Daily Mail, η ανάλυση της Climate Trace, βασισμένη σε δεδομένα δορυφόρων, παρατηρήσεις από το έδαφος και τεχνητή νοημοσύνη, αποκάλυψε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου αυξήθηκαν κατά 0,7% το 2023, φτάνοντας τους 61,2 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους. Ειδικά οι εκπομπές μεθανίου, ενός βραχύβιου αλλά εξαιρετικά ισχυρού αερίου, αυξήθηκαν κατά 0,2%.
Η Κίνα, η Ινδία, το Ιράν, η Ινδονησία και η Ρωσία παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις εκπομπές μεταξύ 2022 και 2023, ενώ η Βενεζουέλα, η Ιαπωνία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν τις μεγαλύτερες μειώσεις.
Κριτική στα κλιματικά συνέδρια
Ο Άλ Γκορ επέκρινε τη διεξαγωγή του φετινού συνεδρίου COP στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Αζερμπαϊτζάν, χώρες με ισχυρή παρουσία στη βιομηχανία πετρελαίου. Ο Γκορ δήλωσε ότι η κυριαρχία των πετρελαιοπαραγωγών κρατών στη διαδικασία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την παγκόσμια κοινότητα.
Επιστολή για αναμόρφωση της διαδικασίας
Την Παρασκευή, πρώην αξιωματούχοι του ΟΗΕ και κορυφαίοι επιστήμονες απηύθυναν επιστολή ζητώντας επείγουσα αναμόρφωση των κλιματικών διαπραγματεύσεων. Κατηγόρησαν τη διαδικασία ότι έχει «καταληφθεί» από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κλιματικής κρίσης.
Η Βραζιλία, που θα φιλοξενήσει την επόμενη COP, έχει δεσμευτεί για περισσότερα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής, αν και πέρυσι κατέγραψε υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν και τα Εμιράτα.
Η έκθεση της Climate Trace υπογραμμίζει την κρισιμότητα της άμεσης δράσης, με τον Γκορ να τονίζει ότι η καύση ορυκτών καυσίμων αποτελεί «τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία της ανθρωπότητας».