Μάχη στήθος με στήθος δίνουν Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, με κανέναν να μην μπορεί με ακρίβεια να προβλέψει τον νικητή. Τις τελευταίες ώρες, λοιπόν, διακινείται το ακραίο σενάριο της ισοψηφίας, δηλαδή, να λάβουν τον ίδιο αριθμό εκλεκτόρων, άρα δεν θα υπάρχει καθαρός νικητής.
Για να συμβεί αυτό, πρέπει η κάθε πλευρά να λάβει 269 εκλέκτορες -ο νικητής χρειάζεται 270- ή ένας ανεξάρτητος υποψήφιος να πάρει μεγάλο ποσοστό, με αποτέλεσμα να υπάρχει ισοψηφία στους εκλεκτούς Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.
Η ιστοσελίδα The Economic Times έγραψε ότι η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει ακριβώς τι πρέπει να γίνει σε αυτή την περίπτωση και μάλιστα με βάση τη 12η τροπολογία που θεσπίστηκε το 1800.
Αν υπάρξει ισοψηφία, λοιπόν, στις 3 Ιανουαρίου ορκίζεται το νέο Κογκρέσο και ακολουθεί η πρώτη συνεδρίαση του Σώματος. Έπειτα, στις 6 Ιανουαρίου, η Γερουσία ψηφίζει τον αντιπρόεδρο και η Βουλή των Αντιπροσώπων τον πρόεδρο.
Σε περίπτωση νέας ισοψηφίας για πρόεδρο, η διαδικασία επαναλαμβάνεται διαρκώς μέχρι και τη μέρα της ορκωμοσίας. Τότε, πρόεδρος ορίζεται ο αντιπρόεδρος που ψήφισε η Γερουσία.
Εντούτοις, μπορεί να υπάρξει ισοψηφία για τον αντιπρόεδρο. Αν συμβεί αυτό, δεν επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία, αλλά συνεχίζει μόνο εκείνη που αφορά τον πρόεδρο.
Αν φτάσει η μέρα της ορκωμοσίας και δεν υπάρχει ούτε πρόεδρος, ούτε αντιπρόεδρος, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εκτελεί προσωρινά χρέη προέδρου και το Σώμα του συνεχίζει να ψηφίζει.
Ωστόσο, αν χρειαστεί να αποσυρθεί ή αρνηθεί να αναλάβει τη θέση, τότε προσωρινός πρόεδρος ορίζεται ο πρόεδρος της Γερουσίας ή ένας αξιωματούχος του υπουργικού συμβουλίου.