Το Ισραήλ ετοιμάζεται να εντάξει στην αμυντική του θωράκιση το νέο σύστημα αναχαίτισης με λέιζερ υψηλής ισχύος, γνωστό ως Iron Beam, με προγραμματισμένη ημερομηνία λειτουργίας το 2025, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας τη Δευτέρα.

«To επίγειο σύστημα λέιζερ αναμένεται να τεθεί σε επιχειρησιακή χρήση σε έναν χρόνο από σήμερα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου, Εγιάλ Ζαμίρ, κατά την υπογραφή συμβολαίου αξίας 2 δισεκατομμυρίων NIS ($535 εκατομμύρια) με τις κατασκευάστριες εταιρείες Rafael και Elbit.

Η σύμβαση θα επιταχύνει σημαντικά την παραγωγή, ώστε να διατεθούν τα συστήματα λέιζερ στην ώρα τους και σε υψηλή ποσότητα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά

Το νέο αντιπυραυλικό σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να αναχαιτίζει τις εισερχόμενες απειλές με τεχνολογία λέιζερ ισχύος 100 κιλοβάτ και θα αποτελεί την τελευταία γραμμή αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ, εναντίων ρουκετών και πυρομαχικών πυροβολικού.

Βάσει των προδιαγραφών της ισραηλινής εταιρείας αμυντικής τεχνολογίας Rafael, το Iron Beam έχει μέγιστη εμβέλεια 7 χιλιομέτρων και η δέσμη λέιζερ μπορεί να καταστρέφει έναν στόχο 4-5 δευτερόλεπτα από τη βολή.

Όπως αναφέρει το Times of Israel, το Iron Beam δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας, όπως το Iron Dome, αλλά να τα συμπληρώσει, αναχαιτίζοντας μικρότερου βεληνεκούς ρουκέτες, ενώ τα μεγαλύτερα απειλητικά αντικείμενα θα αντιμετωπίζονται από τα ισχυρότερα πυραυλικά συστήματα όπως το David’s Sling και το Arrow.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το σύστημα λέιζερ δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εξάντλησης πυρομαχικών, εφόσον υπάρχει σταθερή πηγή ενέργειας. Χαρακτηρίζεται ως «game-changer» στην αντιμετώπιση επιθέσεων με ρουκέτες.

Το σύστημα αναμένεται να είναι «αποτελεσματικό, ακριβές, εύκολο στη χρήση και σημαντικά πιο οικονομικό από άλλα υπάρχοντα μέσα προστασίας», όπως αναφέρει το υπουργείο.

Από την εισβολή της Χαμάς και το ξέσπασμα πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους, πάνω από 26.000 ρουκέτες, πύραυλοι και drones έχουν εκτοξευθεί κατά του Ισραήλ από διάφορα μέτωπα. Από αυτά, οι 13.200 προέρχονται από τη Γάζα, με 5.000 εκτοξεύσεις μόνο στις 7 Οκτωβρίου, οι 12.400 από τον Λίβανο, περίπου 60 από τη Συρία, 180 από την Υεμένη και 400 από το Ιράν, σε δύο επιθέσεις στις 13 Απριλίου και 1η Οκτωβρίου.

Οι περισσότερες ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν κατά του Ισραήλ είτε αναχαιτίστηκαν από το Iron Dome, είτε έπεσαν σε μη κατοικημένες περιοχές. Το κόστος κάθε πυραύλου αναχαίτισης υπολογίζεται στα 40.000-50.000 δολάρια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Τελ Αβίβ. Το σύστημα Iron Beam αναμένεται να αναχαιτίζει ρουκέτες σε ένα μικρό ποσοστό αυτού του κόστους.

Το μειονέκτημα

Το κύριο μειονέκτημα του συστήματος λέιζερ είναι ότι δεν λειτουργεί επαρκώς σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας, όπως όταν υπάρχει πυκνή νέφωση ή κακοκαιρία. Για να ξεπεραστεί αυτός ο περιορισμός, το υπουργείο σχεδιάζει να τοποθετήσει το σύστημα και σε αεροσκάφη, ώστε να επιχειρεί πάνω από τα σύννεφα, αν και αυτή η εξέλιξη θα χρειαστεί μερικά χρόνια ακόμα.

Το 2022, η αμερικανική αμυντική εταιρεία Lockheed Martin υπέγραψε συμφωνία με τη Rafael για τη συμμετοχή στην ανάπτυξη του συστήματος Iron Beam, με στόχο την κατασκευή μιας έκδοσης για την αμερικανική αγορά.

Το Ισραήλ αρχικά είχε προγραμματίσει να ενσωματώσει το σύστημα το 2024, ωστόσο η ανακοίνωση της Δευτέρας υποδεικνύει πως η επιχειρησιακή του λειτουργία θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2025 το νωρίτερο.