Ο εισαγγελέας της κομητείας του Λος Άντζελες Τζορτζ Γκασκόν δήλωσε την Πέμπτη ότι θα εισηγηθεί σε δικαστή την εκ νέου παραπομπή των Λάιλ και Έρικ Μενέντεζ σχεδόν 30 χρόνια μετά την καταδίκη των αδελφών για τη δολοφονία των γονέων τους, Χοσέ και Κίτι, και την ποινή που τους επιβλήθηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής.

«Έπειτα από πολύ προσεκτική εξέταση όλων των επιχειρημάτων που διατυπώθηκαν από τους ανθρώπους και από τις δύο πλευρές αυτής της εξίσωσης, κατέληξα σε ένα σημείο όπου πιστεύω ότι βάσει του νόμου η επανακαταδίκη είναι κατάλληλη και θα το συστήσω αυτό στο δικαστήριο αύριο», δήλωσε ο Γκασκόν σε συνέντευξη Τύπου στο Λος Άντζελες.


«Σύμφωνα με το νόμο, η επανακαταδίκη είναι κατάλληλη. Θα το προτείνω αυτό στο δικαστήριο αύριο», δήλωσε ο εισαγγελέας σε συνέντευξη Τύπου.

«Πιστεύω ότι έχουν εξοφλήσει το χρέος τους προς την κοινωνία» τόνισε.

Ο Γκασκόν πρόσθεσε ότι τα αδέρφια θα πρέπει να είναι «υποψήφια για αποφυλάκιση υπό όρους άμεσα».

Ένας δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λος Άντζελες θα αποφασίσει τελικά αν θα επαναδικάσει τα αδέρφια, ανέφερε το γραφείο του Γκασκόν. Ενώ ο Γκασκόν δήλωσε ότι θα κάνει την εισήγησή του την Παρασκευή, δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για ακρόαση επί του θέματος, ανέφερε το γραφείο του.

Ο εισαγγελέας έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η ακρόαση θα μπορούσε να προγραμματιστεί προς τα τέλη Νοεμβρίου, αλλά επί του παρόντος δεν έχει προγραμματιστεί ακρόαση στο πρόγραμμα του δικαστηρίου.

Η επανεξέταση της υπόθεσης από τον Γκασκόν απορρέει από αίτηση της υπεράσπισης, η οποία επικαλείται τα νέα στοιχεία που επικαλούνται οι δικηγόροι των αδελφών Μενέντεζ, καθώς και έναν πρόσφατο νόμο της Καλιφόρνιας για την εκ νέου επιβολή ποινής, σύμφωνα με τον οποίο το δικαστήριο μπορεί να λάβει υπόψη του αποφάσεις σε ανάλογες υποθέσεις. Ο δικαστής μπορεί επίσης να εξετάσει αν οι κατηγορούμενοι υπήρξαν θύματα ψυχολογικής ή σωματικής κακοποίησης, αν έχουν αναμορφωθεί και αν αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία.

Η επανεξέταση της υπόθεσης έρχεται περισσότερα από 35 χρόνια μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό του Χοσέ και της Κίτι Μενέντεζ στο σπίτι τους στο Μπέβερλι Χιλς. Οι γιοι τους, Λάιλ και Έρικ, που ήταν 21 και 18 ετών τότε, συνελήφθησαν λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, το 1990, και κατηγορήθηκαν για φόνο πρώτου βαθμού.

Στις πολύκροτες δίκες τους πριν από δεκαετίες – μία από τις πρώτες υποθέσεις που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά – τα αδέρφια δεν αρνήθηκαν ότι σκότωσαν τους γονείς τους, αλλά υποστήριξαν ότι δεν έπρεπε να καταδικαστούν επειδή ενήργησαν σε αυτοάμυνα αφού υπέμειναν μια ζωή κακοποίηση από τον πατέρα τους.

Η ιστορία των αδελφών απέκτησε νέο ενδιαφέρον μετά την κυκλοφορία τον Σεπτέμβριο της σειράς του Netflix, «Τέρατα: Μενέντεζ», σε συνεργασία με τον Ράιαν Μέρφι και τον Ίαν Μπρέναν.

Ο Γκασκόν, ο οποίος διεξάγει εκστρατεία επανεκλογής με μια πλατφόρμα που περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση των ποινών, δήλωσε στο CNN αυτόν τον μήνα ότι οι καιροί έχουν αλλάξει όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο το κοινό και τα δικαστήρια αντιμετωπίζουν τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα δικαστήριο σήμερα θα έβλεπε αυτή την υπόθεση πιθανώς πολύ διαφορετικά από ό,τι ένα δικαστήριο πριν από 35 χρόνια», δήλωσε.
Την περασμένη εβδομάδα, οι συγγενείς των αδελφών απηύθυναν έντονες εκκλήσεις για την απελευθέρωσή τους.

Η Τζόαν Βαντερμόλεν, αδελφή της Κίτι Μενέντεζ, δήλωσε ότι οι πράξεις των αδελφών ήταν «η απελπισμένη αντίδραση δύο αγοριών που προσπαθούσαν να επιβιώσουν από την απερίγραπτη σκληρότητα του πατέρα τους».

«Ήταν απλά παιδιά. Παιδιά που θα μπορούσαν να είχαν προστατευτεί και αντ’ αυτού κακοποιήθηκαν με τους πιο φρικτούς τρόπους», είπε.