Στη διεθνή διάσκεψη για τον Λίβανο στο Παρίσι οι μεγάλες δυνάμεις προσέφεραν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την ανοικοδόμηση της χώρας και του στρατού της.

«Ανταποκριθήκαμε στην έκκληση που απηύθυναν τα Ηνωμένα Έθνη ανακοινώνοντας ουσιαστικές συνεισφορές, 800 εκατομμύρια δολάρια στα οποία προστίθενται σημαντικές συνεισφορές σε είδος», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

Η διεθνής κοινότητα «στάθηκε στο ύψος της πρόκλησης», τόνισε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των μεγαλύτερων χορηγών με ποσό 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι η συμμετοχή της Γαλλίας είναι 100 εκατομμύρια ευρώ (108 εκατομμύρια δολάρια).

«15 χρόνια ανάπτυξης του Λιβάνου διαγράφηκαν μέσα σε αυτό το δραματικό περιβάλλον» του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του φιλοϊρανικού ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ, δήλωσε.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Γαλλίας προέτρεψε επίσης τους αξιωματούχους του Λιβάνου να αναλάβουν την ευθύνη τους εκλέγοντας νέο πρόεδρο ώστε να μπει τέλος σε ένα διετές κενό εξουσίας στον Λίβανο, αποκαλώντας «αδιανόητη» την έλλειψη εκλεγμένου αρχηγού του κράτους.

«Για την προστασία της ενότητας του απέναντι στις προκλήσεις, για την εκπροσώπησή του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο μέλλον, ο Λίβανος πρέπει να έχει αρχηγό κράτους», δήλωσε ο Μπαρό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.

«Είναι αδιανόητο να αφήνεται σήμερα ο Λίβανος χωρίς πρόεδρο που να μπορεί να τον ενώσει και να τον εκπροσωπήσει, που να μπορεί να είναι το πρόσωπο και η φωνή» της χώρας. «Αυτή είναι η προϋπόθεση της προστασίας της ίδιας της ύπαρξης του κράτους του Λιβάνου».