Ο αναπληρωτής πρόεδρος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς επιβεβαίωσε τον θάνατο του ηγέτη της Γιαχία Σινουάρ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο και μάλιστα μέχρι να ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος.

Ο Χαλίλ Αλ-Χάγια ανέφερε πως η οργάνωση θρηνεί, αλλά «η δολοφονία του θα αυξήσει τη δύναμη του κινήματος».

«Είμαστε προσηλωμένοι στην απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και στην απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Επίσης, είπε ότι «θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας μέχρι την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους».

Επιπλέον, τόνισε ότι η δολοφονία του Σινουάρ δεν ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημα της οργάνωσης: «Οι Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα δεν θα επιστρέψουν αν δεν σταματήσει η επίθεση στη Γάζα και δεν αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις».

Οι πιθανοί διάδοχοι για την ηγεσία της Χαμάς

Το CNN σε δημοσίευμα παρέθεσε τους πιθανούς διαδόχους του Σινουάρ, με πρώτο να είναι ο αδερφός του Μοχάμεντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται εξίσου σκληροπυρηνικός με τον Γιαχία και μερικοί πιστεύουν ότι αν εκλεγεί, θα απαιτήσει εκδίκηση για τον αδερφό του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Οι διαπραγματεύσεις θα έχουν τελείως διαλυθεί», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, σχολιάζοντας αυτή την επιλογή.

Ένα άλλο όνομα που ακούγεται είναι εκείνο του Khalil Al Hayya, τον οποίο θα ήθελαν οι Αμερικανοί σε ένα ιδανικό σενάριο, γιατί πιθανολογείται ότι θα συμφωνούσε να μπει τέλος στον πόλεμο. Εξάλλου, ο Hayya υπήρξε ένας από τους επικεφαλής διαπραγματευτές της Χαμάς κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός που πραγματοποιήθηκαν στην Ντόχα

Τέλος, ο Χάλεντ Μεσάαλ ακούγεται έντονα, αλλά αποτελεί τη λιγότερο δελεαστική επιλογή, με βάση το δημοσίευμα. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος παλαιότερα είχε υποστηρίξει σουνιτική εξέγερση κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο στήριζε η Χαμάς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ψυχρανθούν οι σχέσεις της Χαμάς με τη Συρία και κυρίως με το Ιράν, τον βασικό χρηματοδότη της.