Μια ιρανική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τοπικές ενημερωτικές ιστοσελίδες υποστηρίζουν ότι δεκάδες Αφγανοί μετανάστες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας όταν προσπάθησαν να περάσουν από το Πακιστάν στο Ιράν. Ο ΟΗΕ και η Διεθνής Αμνηστία ζήτησαν να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για την υπόθεση αυτή.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των ιρανικών ιστοτόπων, την περασμένη Κυριακή οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον μιας ομάδας Αφγανών που επιχείρησε να περάσει από το Πακιστάν για να φτάσει στην ιρανική επαρχία Σιστάν-Μπαλουχιστάν. Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν αιμόφυρτους νέους άνδρες κατά μήκος ενός δρόμου.

260 νεκροί

Η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Haalvsh, που πρόσκειται στη μειονότητα των Μπαλούχων, ανέφερε ότι σκοτώθηκαν περίπου 260 άνθρωποι. Ο απολογισμός αυτός δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή. Τα επίσημα ιρανικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν αναφερθεί στο θέμα.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στο Αφγανιστάν, Χασάν Καζεμί Κομί, διέψευσε τις πληροφορίες για τον θάνατο «δεκάδων παράνομων μεταναστών» με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν έχει επιβεβαιώσει το συμβάν, λέγοντας μόνο ότι το ερευνά.

«Πρέπει να διεξαχθεί μια γρήγορη, διαφανής και ανεξάρτητη έρευνα για αυτήν την παράνομη χρήση βίας» ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία, χαρακτηρίζοντας «φρικτές» τις πληροφορίες.

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, Ρίτσαρντ Μπένετ, δήλωσε «πολύ ανήσυχος» και κάλεσε τις αρχές «να ερευνήσουν με διαφάνεια» την υπόθεση.

Τη διενέργεια έρευνας ζήτησε και η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για το Ιράν, Μάι Σάτο.

Το Ιράν μοιράζεται σύνορα μήκους σχεδόν 900 χιλιομέτρων με το Αφγανιστάν και, σε ένα μικρότερο τμήμα, συνορεύει με το Πακιστάν. Η χώρα αυτή φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς προσφύγων στον κόσμο. Πρόκειται κυρίως για Αφγανούς που έφυγαν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τους αλλεπάλληλους πολέμους των τελευταίων δεκαετιών. Οι ροές των Αφγανών προσφύγων αυξήθηκαν αφού ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021.

Το Ιράν κατασκεύασε ένα τείχος μήκους άνω των 10 χιλιομέτρων στα σύνορα με το Αφγανιστάν, στο κυριότερο πέρασμα των Αφγανών μεταναστών, όπως ανέφερε στα τέλη Σεπτεμβρίου ένα ηγετικό στέλεχος του στρατού.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση τον Αύγουστο, το Ιράν φιλοξενεί «περισσότερους από 2,7 εκατομμύρια νομίμως διαμένοντες Αφγανούς πρόσφυγες», αριθμός που αντιστοιχεί στο «97% όλων των νομίμων μεταναστών» στη χώρα.

Το Ιράν δεν έχει ανακοινώσει τον συνολικό αριθμό των Αφγανών μεταναστών στο έδαφός του, όμως ένας βουλευτής, ο Αμπολφαζί Τοραμπί, υπολόγισε πρόσφατα ότι είναι «μεταξύ έξι και 7 εκατομμυρίων».

Πηγή: ΑΠΕ