Ο διοικητής των «Φρουρών της Επανάστασης» του Ιράν προειδοποίησε την Πέμπτη το Ισραήλ να μην επιτεθεί στην Ισλαμική Δημοκρατία σε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης. Οι φόβοι για ευρύτερη σύγκρουση έχουν αυξηθεί καθώς το Ισραήλ σχεδιάζει την απάντησή του στην πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου που πραγματοποίησε το Ιράν μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον μαχητών που πρόσκεινται στο Ιράν.

«Σας λέμε [Ισραήλ] ότι αν διαπράξετε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον οποιουδήποτε σημείου θα επιτεθούμε οδυνηρά στο ίδιο σημείο σας», δήλωσε ο Χοσεΐν Σαλαμί σε τηλεοπτική ομιλία, προσθέτοντας ότι το Ιράν μπορεί να διαπεράσει τις άμυνες του Ισραήλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, μίλησε την Τετάρτη με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, για τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο και τη Γάζα, με στόχο να αποτραπεί ένας περιφερειακός πόλεμος. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αρακτσί, προσγειώθηκε στο Κάιρο για συνομιλίες με αιγύπτιους αξιωματούχους στο πλαίσιο περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, καθώς η ένταση αυξάνεται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησε την πρώτη της σύνοδο κορυφής με τα κράτη του Κόλπου και εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε ηρεμία: «Υπογραμμίζουμε τη σημασία της διπλωματικής δέσμευσης με το Ιράν – για την επιδίωξη της περιφερειακής αποκλιμάκωσης».

Το Ισραήλ δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης των στρατιωτικών εκστρατειών του κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και της Χαμάς στη Γάζα παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για εκεχειρία και έχει ορκιστεί να τιμωρήσει το Ιράν για την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.

Το Ιράν και οι σύμμαχοί του στη Μέση Ανατολή – η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η Χαμάς, οι Χούθι της Υεμένης και οι ένοπλες ομάδες στο Ιράκ – λένε ότι δεν θα υποχωρήσουν μπροστά στην αμείλικτη πίεση του πιο προηγμένου και ισχυρού στρατού στην περιοχή.