Τα στρατεύματα της Ρωσίας έχουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Βούχλενταρ στην περιφέρεια Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με το κανάλι SHOT στο Telegram και φιλορώσους μπλόγκερ που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει ανεξάρτητα τις αναφορές αυτές. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα επίσημα την κατάληψη της πόλης.

Χθες, Ουκρανός αξιωματούχος της περιφέρειας αυτής δήλωσε ότι ρωσικά στρατεύματα είχαν φθάσει στο κέντρο της πόλης, η οποία αντιστέκεται στις ρωσικές επιθέσεις εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

Η Ρωσία ανακοίνωσε το 2022 ότι προσάρτησε τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες – συμπεριλαμβανομένου του Ντονέτσκ- μια κίνηση που το Κίεβο και η Δύση απέρριψαν ως παράνομη.

Η Μόσχα ήθελε να καταλάβει το Βούχλενταρ, μια πόλη με ανθρακωρυχεία με πληθυσμό περίπου 14.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, ως βασικό βήμα για την ενσωμάτωση ολόκληρης της περιφέρειας Ντονέτσκ στη Ρωσία.

Η πόλη βρίσκεται στο σταυροδρόμι του ανατολικού και του νότιου μετώπου, ένα χαρακτηριστικό που την καθιστά σημαντική για την τροφοδοσία των στρατευμάτων και των δύο πλευρών.

Το Βούχλενταρ είναι επίσης κοντά σε σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Κριμαία, τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, με την ουκρανική βιομηχανική περιφέρεια του Ντονμπάς, στην οποία βρίσκεται το Ντονέτσκ και την ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι υπό τον έλεγχο της Μόσχας.