Η βρετανική κυβέρνηση έχει ναυλώσει μια εμπορική πτήση από τον Λίβανο για να βοηθήσει τους Βρετανούς υπηκόους που θέλουν να φύγουν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η κατάσταση στο Λίβανο είναι ασταθής και έχει τη δυνατότητα να επιδεινωθεί γρήγορα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Λάμι, αναφερόμενος στην πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στην περιοχή.

Οι Βρετανοί υπήκοοι και ο/η σύζυγος ή ο/η σύντροφός τους, καθώς και τα παιδιά κάτω των 18 ετών είναι επιλέξιμοι, με τα ευάλωτα άτομα να έχουν προτεραιότητα.

Η πτήση έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει από τη Βηρυτό την Τετάρτη σύμφωνα με το BBC.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πληρώσει για τη μίσθωση της πτήσης, η οποία θα αναχωρήσει από το Διεθνές Αεροδρόμιο Βηρυτού-Ραφίκ Χαρίρι, αλλά οι Βρετανοί πολίτες θα πρέπει να καταβάλουν τέλος 350 λιρών ανά θέση.

Οι Βρετανοί υπήκοοι και τα εξαρτώμενα μέλη θα μπορούν να ζητήσουν θέση στην πτήση. Οποιοσδήποτε μη Βρετανός εξαρτώμενος που θα επιβιβαστεί στην πτήση θα χρειαστεί θεώρηση, η οποία θα χορηγείται για τουλάχιστον έξι μήνες, για να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τυχόν περαιτέρω πτήσεις τις επόμενες ημέρες θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση και την κατάσταση ασφαλείας στο έδαφος, δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Η ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων στο Λίβανο εξακολουθεί να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας», δήλωσε ο Λάμι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, πρόσθεσε: «Τους παροτρύνω να φύγουν γιατί η κατάσταση στο έδαφος είναι ταχέως εξελισσόμενη και φυσικά ενώ θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τους Βρετανούς υπηκόους, και τα σχέδια αυτά είναι σε ισχύ για να το κάνουμε, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις συνθήκες και την ταχύτητα με την οποία μπορούμε να το κάνουμε αυτό, αν τα πράγματα κλιμακωθούν σημαντικά τις επόμενες ώρες και ημέρες».

Ο Λάμι και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν μίλησαν τηλεφωνικά τη Δευτέρα. Είπε ότι είχαν δει τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης και ότι και οι δύο προέτρεπαν σε «αποκλιμάκωση».

Πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει επαφή με το Ιράν και επανέλαβε την έκκληση για εκεχειρία 21 ημερών ώστε να ενισχυθεί η προοπτική μιας πολιτικής λύσης.