Θέμα ωρών φαίνεται ότι είναι η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, και υπό τις αναφορές αυτές συνεδριάζει το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ.

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζει μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στη Washinghton Post.

Η σχεδιαζόμενη επιχείρηση του Ισραήλ θα είναι μικρότερης κλίμακας από τον τελευταίο πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ το 2006, τόνισε.

Η επιχείρηση θα επικεντρωθεί στην εκκαθάριση στρατιωτικών υποδομών κατά μήκος των συνόρων για την εξάλειψη της απειλής για τις ισραηλινές παραμεθόριες κοινότητες, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Το Ισραήλ ενδέχεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο εντός των επομένων ωρών, μετέδωσε το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CBS News, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο.

Ο μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος είπε ότι αυτό είναι το μήνυμα που έλαβε η Ουάσινγκτον από το Ισραήλ.

Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ συγκαλείται απόψε, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η χερσαία εισβολή στον Λίβανο αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Το συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συγκληθεί στο αρχηγείο του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ.

Γκάλαντ: Η «επόμενη φάση» του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα

«Η επόμενη φάση του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα», δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, ενισχύοντας τα σενάρια ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση τον Λίβανο.

«Η επόμενη φάση στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα. Θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αλλαγή της κατάστασης ασφάλειας και θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε τη σημαντική (αποστολή) της επιστροφής των κατοίκων στα σπίτια τους», είπε ο Γκάλαντ, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με δημάρχους κοινοτήτων στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

«Θα το κάνουμε αυτό. Και όπως είπα εδώ πριν από ένα μήνα (ότι) θα μετατοπίσουμε το κέντρο βάρους (προς τα βόρεια), αυτό λέω και τώρα: Θα αλλάξουμε την κατάσταση και θα επιστρέψουμε τους κατοίκους στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

Η Χεζμπολάχ χτύπησε πρώτη φορά με πύραυλο Noor το Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε για πρώτη φορά επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο Noor εναντίον του Ισραήλ.

Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar, στόχος της επίθεσης ήταν το κιμπούτς Κφαρ Γκιλαντί στο βόρειο Ισραήλ.

Οι ιρανικής κατασκευής βαλλιστικοί πύραυλοι Noor χρησιμοποιούνται κυρίως εναντίον πλοίων.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε αποθήκη πυραύλων της Χεζμπολάχ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέστρεψαν με αεροπορική επιδρομή μια αποθήκη πυραύλων εδάφους-αέρος της Χεζμπολάχ, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Σύμφωνα με τους IDF, η αποθήκη με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους βρισκόταν περίπου 1,5 χλμ μακριά από το αεροδρόμιο.

«Οι πύραυλοι εδάφους-αέρος αποτελούν απειλή για τον διεθνή εναέριο χώρο, για τα επιβατικά αεροπλάνα και μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε αεροσκάφος που πετά στον εναέριο χώρο του Λιβάνου», τόνισε ο στρατός.

Ο Μπάιντεν ζητά εκεχειρία εν μέσω αναφορών ότι το Ισραήλ σχεδιάζει χερσαία εισβολή στον Λίβανο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε σήμερα μια κατάπαυση του πυρός όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αναφορές ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία εισβολή στον Λίβανο, στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις αναφορές για επικείμενη περιορισμένης κλίμακας χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Ανησυχώ περισσότερο από όσο νομίζετε και θα αισθανόμουν καλύτερα αν σταματούσαν. Πρέπει να έχουμε κατάπαυση του πυρός τώρα».

Ισραηλινοί κομάντο επιχειρούν στον Λίβανο

Δημοσίευμα της Wall Street Journal έγραψε ότι χερσαίες επιδρομές μικρής κλίμακας πραγματοποιούνται από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, καθώς η ένοπλη σιιτική οργάνωση έλαβε το μέρος της Χαμάς. Ωστόσο, έχουν ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς το Τελ Αβίβ έστρεψε το βλέμμα του στα βόρεια σύνορα.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι τωρινές επιχειρήσεις αποσκοπούν στη χαρτογράφηση του εχθρικού εδάφους και στον εντοπισμό θέσεων του εχθρού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα τούνελ της Χεζμπολάχ, που θεωρούνται καλύτερα από εκείνα της Χαμάς στη Γάζα.

Ο Amir Avivi, Ισραηλινός πρώην ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι επίκειται χερσαία εισβολή του Ισραήλ και ότι οι επιδρομές αποτελούν μέρος της προετοιμασίας.

«Οι IDF έχουν κάνει πολλές προετοιμασίες για μια χερσαία εισβολή», δήλωσε ο Avivi. «Συνολικά, αυτό περιλαμβάνει πάντα ειδικές επιχειρήσεις. Αυτό αποτελεί μέρος της διαδικασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγές του ισραηλινού στρατού δήλωσαν στη WSJ ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια ευρύτερη στρατιωτική επιχείρηση εάν οι εντάσεις κλιμακωθούν περαιτέρω. Ο IDF όμως, φέρεται να αντιμετωπίζει δίλημμα για το πόσο μακριά θα πρέπει να εισχωρήσει στον Λίβανο.

Η μία άποψη υποστηρίζει ότι ο στρατός δεν πρέπει να διστάσει πουθενά και να προωθεί όσο χρειάζεται, ενώ η άλλη πως πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα χτυπήματα στα νότια του Λιβάνου, όπου εδρεύει κυρίως η Χεζμπολάχ.

Μέχρι στιγμής, ο IDF αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ενώ αναλυτές προειδοποιούν ότι μία τέτοια επιχείρηση μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς η Χεζμπολάχ έχει ήδη αυξήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες και μπορεί να αντιδράσει με σφοδρές επιθέσεις σε περίπτωση εισβολής.

Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε τον θάνατο ενός στρατιώτη του σε ισραηλινό πλήγμα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον νότο

Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο ενός στρατιώτη του σε ισραηλινό πλήγμα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που είχε στόχο μοτοσικλέτα η οποία περνούσε μπροστά από σημείο ελέγχου στον νότιο Λίβανο – θάνατος μέλους των ενόπλων δυνάμεων που καταγράφεται για πρώτη φορά μετά την έναρξη της κλιμάκωσης την περασμένη εβδομάδα.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, ο στρατός ανακοίνωσε ότι ο στρατιώτης «σκοτώθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος του ισραηλινού εχθρού που στόχευε μοτοσικλέτα κατά τη διέλευσή της από σημείο ελέγχου» στην περιφέρεια Ουαζανί.

Πρόκειται για τον πρώτο Λιβανέζο στρατιώτη που σκοτώνεται σε ισραηλινό πλήγμα από τότε που το Ισραήλ κλιμάκωσε τους βομβαρδισμούς του στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στον στρατό, το ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στοχοθέτησε «τη μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν δύο Σύροι, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης από θραύσματα οβίδας».