Η αμερικανική διπλωματία απέρριψε τις «κατηγορηματικά ψευδείς» κατηγορίες της Βενεζουέλας περί «εμπλοκής» των ΗΠΑ σε «συνωμοσία» με στόχο την «ανατροπή» του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε το βράδυ του Σαββάτου ότι ενημερώθηκε για τη «σύλληψη» ενός «αμερικανού στρατιωτικού» στη Βενεζουέλα και αναφέρθηκε σε «ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για την κράτηση άλλων δύο αμερικανών υπηκόων».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, αυτοί οι τρεις Αμερικανοί συνελήφθησαν μαζί με δύο Ισπανούς και έναν Τσέχο, κατηγορούμενοι όλοι ότι συνδέονται με υποτιθέμενο σχέδιο συνωμοσίας με στόχο την «αποσταθεροποίηση» της χώρας.

Το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας, Ντιοσντάντο Καμπέγιο, έκανε λόγο για σχέδιο που είχε σκοπό την «πρόκληση βίας» και την «αποσταθεροποίηση» της χώρας.

Συγκεκριμένα ο Ντιοσντάδο Καμπέγιο ανακοίνωσε τη σύλληψη τριών Αμερικανών, δύο Ισπανών και ενός Τσέχου, κατηγορώντας τους ως μισθοφόρους που συμμετείχαν σε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας. Ο Καμπέγιο δήλωσε ότι η CIA ηγείται αυτής της επιχείρησης με στόχο τη δολοφονία του Μαδούρο και κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και πως περισσότερα από 400 όπλα κατασχέθηκαν, ενώ οι κρατούμενοι φέρεται να είχαν επαφές με Γάλλους μισθοφόρους από την Ανατολική Ευρώπη.

Οι κατηγορίες αυτές έρχονται μετά από κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ουάσιγκτον σε 16 υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μαδούρο, κατηγορώντας τους για συμμετοχή σε εκλογική νοθεία και καταστολή της ελευθερίας έκφρασης.

Εν τω μεταξύ, και η Ισπανία επίσης αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι οι δύο Ισπανοί κρατούμενοι συνδέονται με το Κέντρο Εθνικής Πληροφόρησης της χώρας, δηλώνοντας πως οι συγκεκριμένοι δεν ανήκουν σε κανέναν επίσημο κυβερνητικό φορέα. Παράλληλα, ο Καμπέγιο σε συνέντευξή του δήλωσε ότι η CIA και η ισπανική υπηρεσία πληροφοριών συμμετείχαν σε ένα ευρύτερο σχέδιο αποσταθεροποίησης,. Η Ισπανική κυβέρνηση ζήτησε επίσημες εξηγήσεις από τη Βενεζουέλα, ενώ οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Οι κατηγορίες εντάσσονται σε ένα πλαίσιο αυξημένων εντάσεων μεταξύ της Βενεζουέλας και των ΗΠΑ και Ισπανίας, οι οποίες έχουν κατηγορήσει τη κυβέρνηση Μαδούρο για κατάλυση της δημοκρατίας, ιδιαίτερα μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές του Ιουλίου, όπου το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας ανακήρυξε τον Μαδούρο νικητή χωρίς να δημοσιεύσει αναλυτικά αποτελέσματα, προκαλώντας αντιδράσεις και αμφισβήτηση από την αντιπολίτευση.

Θυμίζουμε ότι τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου οι ΗΠΑ είχαν κατασχέσει αεροσκάφος του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο λόγω παραβιάσεων των αμερικανικών κυρώσεων που φέρεται να έγιναν, στο τελευταίο περιστατικό των μεγάλων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Σήμερα το πρωί το υπουργείο Δικαιοσύνης κατάσχεσε ένα αεροσκάφος που θεωρούμε ότι αγοράστηκε παράνομα έναντι 13 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω μιας εταιρίας-βιτρίνα και βγήκε λαθραία από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να χρησιμοποιηθεί από τον Νικολάς Μαδούρο και την κλίκα του»,είχε δηλώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ.