Υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας τάχθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του στη Σύνοδο των Ηγετών της Κριμαϊκής Πλατφόρμας, καλώντας τη Ρωσία να επιστρέψει την Κριμαία, την οποία κατέχει από το 2014, πίσω στη χώρα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η επιστροφή της Κριμαίας είναι απαίτηση του Διεθνούς Δικαίου. «Η υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας είναι αμετάβλητη. Η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία αποτελεί απαίτηση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας τη στάση της Τουρκίας κατά της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Αναφέρθηκε, επίσης, στον πόνο που έχουν υποστεί οι Τάταροι της Κριμαίας, των οποίων η ταλαιπωρία, όπως χαρακτηριστικά είπε, συνεχίζεται για οκτώ δεκαετίες.

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι αλλά και τον ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας, Μουσταφά Αμπντουλτζεμίλ Κιριμόγλου, για τη διοργάνωση της Συνόδου, η οποία είχε ως σημείο αναφοράς την 80ή επέτειο της απέλασης των Τατάρων της Κριμαίας από τον Στάλιν. Τόνισε ακόμα ότι η Τουρκία δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας, που, όπως είπε, επιδείνωσε τα δεινά των κατοίκων της περιοχής, ενώ σημείωσε πως υπέσκαψε το δικαίωμα των Τατάρων της περιοχής να ζουν ελεύθεροι, ασφαλείς και ειρηνικά στην πατρίδα τους.

Τέλος, ο τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, μέσω μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης, βασισμένης στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας.