Τουλάχιστον χίλιους ανθρώπους αναμένεται να εκτελέσει το Ιράν μέσα στο 2011- αριθμός που αποτελεί «μαύρο» ρεκόρ- σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η εκτέλεση της Ιρανο-ολλανδέζας Ζαχρά Μπαχραμί είναι το τελευταίο δείγμα «σοβαρής έλλειψης διαφάνειας» στο Ιράν σε σχέση με την μεγεθυνόμενη επιβολή της θανατικής ποινής, ανακοίνωσε η οργάνωση.
Ο επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας Ούρι Ρόζενταλ δήλωσε «συγκλονισμένος» από την εκτέλεση της Ζαχρά Μπαχραμί και κατήγγειλε την ενέργεια που διαπράχθηκε από ένα «βάρβαρο καθεστώς».
Η Ολλανδία πάγωσε τις σχέσεις της με το Ιράν.
Σύμφωνα με αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), το Ιράν έχει το υψηλότερο ποσοστό εκτελέσεων ανά κάτοικο στον κόσμο.
Το 2009, το Ιράν εκτέλεσε τουλάχιστον 388 ανθρώπους και ήταν δεύτερο παγκοσμίως μετά την Κίνα, για το σύνολο των εκτελέσεων, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
Οι ΜΚΟ θεωρούν ότι το 2010 καταγράφηκε μεγάλη αύξηση των εκτελέσεων στο Ιράν.
Μαζί με τον απαγχονισμό της Ζαχρά Μπαχραμί, το HRW εκτιμά ότι τουλάχιστον 74 φυλακισμένοι εκτελέστηκαν από την 1η Ιανουαρίου. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε στοιχεία των ιρανικών μέσων ενημέρωσης, τουλάχιστον 66 άτομα εκτελέστηκαν στην ίδια περίοδο.
«Με το σημερινό ρυθμό, οι αρχές εύκολα θα έχουν εκτελέσει τουλάχιστον 1.000 φυλακισμένους πριν από το τέλος του 2011», δήλωσε η Σάρα Λι Ουίτσον, η διευθύντρια του Παρατηρητηρίου για τη Μέση Ανατολή.
Η 46χρονη Μπαχραμί είχε συλληφθεί το Δεκέμβριο του 2009 στην Τεχεράνη, ενώ συμμετείχε σε διαδήλωση κατά της αμφισβητούμενης επανεκλογής του Ιρανού προέδρου και καταδικάστηκε σε θάνατο για κατοχή και εμπορία κοκαΐνης. Γεννημένη στο Ιράν, η Μπαχραμί είχε πολιτογραφηθεί στην Ολλανδία όπου είχε ζήσει αρκετά χρόνια. Ωστόσο στο Ιράν δεν είχε αναγνωριστεί η διπλή της υπηκοότητα.