Ο πρώην υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Βενεζουέλας, Εντμούντο Γκονζάλες, διέφυγε στην Ισπανία, αφού του χορηγήθηκε άσυλο από τη χώρα της Ιβηρικής, προκαλώντας απογοήτευση σε όσους είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον 75χρονο πολιτικό για τον τερματισμό δύο δεκαετιών μονοκομματικής διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Associated Press, την αιφνιδιαστική αποχώρηση του ανθρώπου που η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και πολλές ξένες κυβερνήσεις θεωρούν νόμιμο νικητή της προεδρικής κούρσας του Ιουλίου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντελσί Ροντρίγκες.

Είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει στον Γκονζάλες ασφαλή διαφυγή από τη χώρα, λίγες μέρες μετά τη σύλληψή του, για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της «πολιτικής ειρήνης και ηρεμίας της χώρας».

Ούτε ο Γκονζάλες, ούτε η αρχηγός της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο έχουν σχολιάσει την εξέλιξη.

Εν τω μεταξύ, η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας δήλωσε ότι η απόφαση να εγκαταλείψει ο Γκονζάλες τη Βενεζουέλα ήταν αποκλειστικά δική του και ότι αναχώρησε με αεροπλάνο που έστειλε η αεροπορία της χώρας.

«Η Ισπανία είναι αφοσιωμένη στα πολιτικά δικαιώματα και τη σωματική ακεραιότητα όλων των Βενεζουελάνων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο Γκονζάλες, ένας 75χρονος πρώην διπλωμάτης, χρήστηκε υποψήφιος στις εκλογές της Βενεζουέλας την τελευταία στιγμή όταν απαγορεύτηκε στην επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο να είναι υποψήφια. Άγνωστος μέχρι τότε, συγκέντρωσε γρήγορα τις ελπίδες εκατομμυρίων Βενεζουελανών που διψούν για πολιτική αλλαγή μετά από μια δεκαετία οικονομικής ελεύθερης πτώσης.

Ενώ ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών του Ιουλίου, οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη τη νίκη του και αντ’ αυτού απαιτούν από τις δικαστικές Αρχές της χώρας να δημοσιεύσουν τα αναλυτικά στοιχεία των ψήφων. Εν τω μεταξύ, τα φύλλα καταμέτρησης που συλλέχθηκαν από εθελοντές της αντιπολίτευσης από πάνω από τα δύο τρίτα των ηλεκτρονικών μηχανημάτων ψηφοφορίας, δείχνουν ότι ο Γκονζάλες κέρδισε με διαφορά μεγαλύτερη του 50%.

Τα φύλλα καταμέτρησης θεωρούνται εδώ και καιρό η απόλυτη απόδειξη των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Βενεζουέλα. Σε προηγούμενες προεδρικές εκλογές, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο δημοσίευσε διαδικτυακά τα αποτελέσματα καθεμιάς από τις περισσότερες από 30.000 μηχανές ψηφοφορίας, αλλά η ελεγχόμενη από τον Μαδούρο σύνθεση του Συμβουλίου δεν έδωσε στη δημοσιότητα κανένα στοιχείο, αυτή τη φορά, εξ’ αιτίας υποτιθέμενης κυβερνοεπίθεσης που έκαναν οι αντίπαλοι της κυβέρνησης από κέντρο εγκατεστημένο στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Τάρεκ Γουίλιαμ Σάαμπ, ένθερμος σύμμαχος του Μαδούρο, ζήτησε τη σύλληψη του Γκονζάλες, αφού δεν εμφανίστηκε για κατάθεση σε τρεις σχετικές κλήσεις, για ποινική έρευνα για σχετικά με πράξεις εκλογικής δολιοφθοράς.

Ο Σάαμπ είπε στους δημοσιογράφους ότι τα αρχεία ψηφοφορίας που μοιράστηκαν από την αντιπολίτευση στο Διαδίκτυο ήταν πλαστά σε μια προσπάθεια υπονόμευσης του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου.

Εμπειρογνώμονες από τα Ηνωμένα Έθνη και το Κέντρο Κάρτερ, που μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης του Μαδούρο παρακολούθησαν τις εκλογές, διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από τις εκλογικές αρχές δεν ήταν αξιόπιστα. Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ σταμάτησαν να επικυρώνουν τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης για νίκη, αλλά είπαν ότι τα αρχεία ψηφοφορίας που δημοσίευσε η κυβέρνηση στο διαδίκτυο, φαίνεται να παρουσιάζουν όλα τα αρχικά χαρακτηριστικά ασφαλείας.