Η στιγμή που Ρώσοι στρατιώτες εκτελούν εν ψυχρώ στρατιώτες της Ουκρανίας ενώ παραδίδονται, καταγράφεται σε βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Οι ουκρανοί στρατιώτες φαίνονται να γονατίζουν, βάζουν τα χέρια στο κεφάλι και στη συνέχεια ξαπλώνουν μπρούμυτα, ακίνητοι. Η σκόνη που σηκώνεται από το έδαφος δείχνει πως έχουν προηγηθεί πυροβολισμοί.

Το βίντεο, που δημοσιεύει το CNN, τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια μαχών στα τέλη Αυγούστου κοντά στην εμπόλεμη πόλη Ποκρόβσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Το περιστατικό, που περιγράφεται από Ουκρανό αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην αποκαλυφθούν ορισμένες λεπτομέρειες για να προστατευθεί η ταυτότητα της μονάδας, εντάσσεται σε ένα μοτίβο προφανών εκτελέσεων, που ολοένα και αυξάνονται.

Ουκρανικές πηγές της αμυντικής υπηρεσίας πληροφοριών έδωσαν στο αμερικανικό Μέσο έναν κατάλογο 15 περιπτώσεων από τον Νοέμβριο, οι περισσότερες από τις οποίες υποστηρίζονται από βίντεο ή ηχητικά ντοκουμέντα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στα οποία περιγράφεται ότι οι παραδιδόμενοι Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από τους Ρώσους στις γραμμές του μετώπου, αντί να συλληφθούν αιχμάλωτοι.

ρωσια - ουκρανια

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας δήλωσε στο CNN ότι το γραφείο του ερευνά 28 τέτοια περιστατικά από την έναρξη του πολέμου, στα οποία έχασαν τη ζωή τους συνολικά 62 Ουκρανοί στρατιωτικοί.

Ουκρανοί εισαγγελείς δήλωσαν στο αμερικανικό Μέσο ότι πιστεύουν ότι οι φερόμενες δολοφονίες αποτελούν εγκλήματα πολέμου και μέρος μιας ενορχηστρωμένης πολιτικής από το Κρεμλίνο. «Αν οι αιχμάλωτοι πολέμου παραδίδονται και αυτό είναι εμφανές, αν δεν έχουν όπλα στα χέρια τους, τότε η συνοπτική εκτέλεση είναι έγκλημα πολέμου».