Η σύλληψη και απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του ιδρυτή του Telegram, Πάβελ Ντούροφ, συνιστούν μια πολύπλοκη υπόθεση που εγείρει πολλά ερωτήματα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως εκτίμησε σήμερα ο ΟΗΕ.
Η Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πρόκειται να παρουσιάσει ένα έγγραφο που «θα εγκαθιδρύει τις παραμέτρους στο πλαίσιο των οποίων θα πρέπει να εξετάζονται τέτοιες καταστάσεις», εξήγησε η εκπρόσωπος Ραβίνα Σαμντασάνι σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
«Είναι μια πολύπλοκη υπόθεση που εγείρει πολλά ερωτήματα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», εκτίμησε.
Ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς αλλά αμφιλεγόμενης εφαρμογής μηνυμάτων, που έχει ρωσικό και γαλλικό διαβατήριο καθώς και διαβατήριο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, συνελήφθη στη Γαλλία στις 24 Αυγούστου και απαγορεύεται να εγκαταλείψει το γαλλικό έδαφος.
«Παρακολουθούμε ως εκ τούτου την υπόθεση αυτή, και είναι δύσκολο για εμάς να είμαστε πιο συγκεκριμένοι σε αυτό το στάδιο, επειδή η Ύπατη Αρμοστεία δεν έχει πρόσβαση «στο σύνολο των πληροφοριών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή, με τους υποστηρικτές του 39χρονου δισεκατομμυριούχου να βλέπουν στη σύλληψη αυτή μια επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης.
H υποστήριξη από τον Ίλον Μασκ
Ο Ντούροφ είχε την υποστήριξη του Ίλον Μασκ, του ιδιοκτήτη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης X, η πρόσβαση στο οποίο αποκλείστηκε στη Βραζιλία λόγω ελλείψεων στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης.
Η γαλλική δικαιοσύνη μέμφεται τον Ντούροφ για μια ολόκληρη σειρά παραβιάσεων της εφαρμογής.
Σύμφωνα με την εισαγγελία του Παρισιού κατηγορείται κυρίως για άρνηση συνεργασίας με τις αρχές και «συνέργεια σε αδικήματα που οργανώνονταν μέσω της πλατφόρμας: διακίνηση ναρκωτικών, εγκληματικότητα, απάτη και ξέπλυμα χρήματος από οργανωμένη συμμορία».
Η Σαμντασάνι αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη φραγή του Χ στη Βραζιλία.
Η αναστολή του πρώην Twitter «εγείρει επίσης παρόμοιες ανησυχίες σε σχέση με την υποχρέωση των κρατών να φροντίζουν ώστε οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να τηρούν τον νόμο για την ελευθερία της έκφρασης», σε συμφωνία με ορισμένους περιορισμούς, δήλωσε.
Ζήτησε όλοι οι περιορισμοί που επιβάλλονται να είναι «αναλογικοί» και «σύμφωνοι με τους διεθνείς κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, τα κράτη οφείλουν να μπορούν να ρυθμίζουν τις ψηφιακές πλατφόρμες, που πρέπει κι εκείνες να συμμορφώνονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Οι αρχές της νομιμότητας, της ανάγκης και της αναλογικότητας, η ρητορική μίσους, η προτροπή σε μίσος ή στη βία, η επιβλαβής παραπληροφόρηση, πρέπει να προσεγγιστούν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, απηύθυνε επιστολή στον Ίλον Μασκ τον Νοέμβριο του 2022, καλώντας τον να καταστήσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προτεραιότητα του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.
Πηγή: ΑΠΕ