Το Ισραήλ έχει παραλύσει από χιλιάδες διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους και ζητούν άμεσα συμφωνία για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι που απήγαγε η Χαμάς στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Ο συγκεκριμένος αναβρασμός υπάρχει περίπου ένα μήνα μετά την αναζωπύρωση του Μεσανατολικού, αλλά έλαβε νέα μορφή μετά την είδηση ότι το Σαββατοκύριακο επτά όμηροι εντοπίστηκαν νεκροί και μάλιστα ορισμένοι θα απελευθερώνονταν, αν δεν διαφωνούσε το ισραηλινό κράτος, που ζήτησε να συνεχιστεί ο πόλεμος.
Αυτή τη φορά, όχι μόνο πολίτες και εν ενεργεία στρατιωτικοί, αλλά και δημόσιες υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι θα κατέβουν σε απεργία, με πτήσεις να ακυρώνονται ή καθυστερούν, ενώ αρκετά δρομολόγια στις δημόσιες συγκοινωνίες ακυρώθηκαν.
Το ισραηλινό Εργατικό Δικαστήριο κήρυξε παράνομη τη γενική απεργία, με το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων να ενθαρρύνει το κοινό να συνεχίσει τις διαδηλώσεις παρά την απόφαση. «Δεν πρόκειται για απεργία, αλλά για τη διάσωση των 101 ομήρων, που εγκατέλειψε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου», ανέφερε σχετική ανακοίνωση, με βάση δημοσίευμα του BBC. Επίσης, μια συγγενής ομήρων, μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε: «Σας θυσίασαν για να καταστραφεί η Χαμάς… Μπορεί να μη σας πάρουμε ποτέ πίσω».
Ορισμένοι διαδηλωτές υποχώρησαν, αλλά αρκετοί παρέμειναν στους δρόμους, με αναλυτές να θεωρούν πως οι διαδηλώσεις θα φουντώσουν τις επόμενες μέρες, ειδικά μετά το αμερικανικό τελεσίγραφο για να βρεθεί άμεσα λύση για το θέμα των ομήρων.
Ενδεικτικά, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι μια τελική συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα είναι πολύ κοντά, αλλά κατηγόρησε το Ισραήλ για αδιαφορία. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν κάνει ότι περνά από το χέρι του για να εξασφαλίσει μια τέτοια συμφωνία, αντιθέτως φέρεται να επιθυμεί τον πόλεμο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα σκοτωθούν όλοι οι όμηροι.
Από πού πηγάζει ο θυμός για τον Νετανιάχου
Το εβραϊκό κράτος μπορεί στο εξωτερικό να δίνει την εικόνα πως είναι μια γροθιά, ειδικά για τις εξωτερικές απειλές, ωστόσο η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Αντιθέτως, είναι χωρισμένο στα δύο τουλάχιστον από το 2019, ειδικά σε ό,τι αφορά τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η πιο πρόσφατη πολιτική ένταση -πριν τον πόλεμο- ξέσπασε στα τέλη του 2022 προς τις αρχές του 2023, όταν ο Νετανιάχου προσπάθησε να περάσει νόμο για να ελέγχει τους δικαστές, ειδικά τα μέλη του Ανώτερου Δικαστηρίου, καθώς αν και πρωθυπουργός, ερευνάται για κατάχρηση δημοσίου χρήματος από τις προηγούμενες θητείες του.
Τότε, σχεδόν σύσσωμος ο λαός του Ισραήλ είχε βγει στους δρόμους, σε βαθμό που ακούστηκαν φήμες για πραξικόπημα, ώστε να μην αλλοιωθεί το πολίτευμα της χώρας από την απόφαση που θα άλλαζε τη δικαστική εξουσία. Ωστόσο, όλα αυτά μπήκαν στην άκρη, γιατί στις 7 Οκτωβρίου του 2023 η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, με τη χώρα να μπαίνει σε πόλεμο.
Για αυτό τον παραπάνω λόγο, αρκετοί εντός, αλλά και εκτός Ισραήλ θεωρούν ότι ο Νετανιάχου διεξάγει τον πόλεμο, ώστε να κερδίσει χρόνο στην εξουσία, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να παραιτηθεί από πρωθυπουργός, τη στιγμή που αναμένεται να δικαστεί από την ισραηλινή δικαιοσύνη για σκάνδαλα που ξέσπασαν στις προηγούμενες θητείες του.