Πολιτικό άσυλο στον Καναδά ζήτησε ο γαμπρός του έκπτωτου δικτάτορα της Τυνησίας, Μπεν Αλί. Ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Λόρενς Κάνον σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι CBC δήλωσε ότι ενημερώθηκε πως ο Μπελχασέν Τραμπελσί έκανε επίσημη αίτηση για πολιτικό άσυλο. Η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Για να πάρει άσυλο ο Τραμπελσί θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι αναγκασμένος να μείνει στον Καναδά για να αποφύγει διωγμούς στην Τυνησία.

Η καναδική κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως ο Τραμπελσί δεν είναι ευπρόσδεκτος, αλλά πως έχει το νόμιμο δικαίωμα να ζητήσει άσυλο σύμφωνα με το νόμο.

Ο Μπελχασέν Τραμπελσί είχε αποκτήσει στα μέσα του 90 την άδεια μόνιμου κατοίκου στον Καναδά και σύμφωνα με το καναδικό νόμο, η άδεια μόνιμης κατοικίας χάνεται αν δεν χρησιμοποιείται, δηλαδή εάν ένα πρόσωπο απουσιάζει επί μακρόν από τη χώρα.

Ο πρέσβης της Τυνησίας στον Καναδά Μουλντί Σακρί είπε ότι έχει οδηγίες από τη νέα κυβέρνηση της Τυνησίας να ζητήσει από τον Καναδά να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Τραμπελσί. Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα με ιδιωτικό τζετ έφθασαν στο Μόντρεαλ ο Τραμπελσί και η οικογένειά του.

Εξοργισμένη με την παρουσία του Τραμπελσί είναι οι Τυνήσιοι – Καναδοί στο Μόντρεαλ, καθώς γαμπρός του Μπεν Αλί κατηγορείται πως έχει κλέψει υπέρογκα ποσά χρημάτων από την Τυνησία και απαιτούν από την καναδική κυβέρνηση να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του στον Καναδά και να τον εκδώσει πίσω στην Τυνησία.