Οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και η συνεργασία σε παγκόσμια γεωπολιτικά θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Τούρκο ομόλογό τους, Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που θα διεξαχθεί στις 29 Αυγούστου στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε σήμερα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής, ο αρμόδιος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, ο Χακάν Φιντάν έχει προσκληθεί σε αυτή τη συνάντηση και όλα δείχνουν ότι θα παραστεί.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Τούρκο ομόλογό τους για όλα τα θέματα που είναι σημαντικά για την ΕΕ, εξήγησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Τα θέματα αυτά αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται το Κυπριακό ζήτημα και η τουρκική συμπεριφορά προς την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς επίσης και η περιφερειακή συνεργασία και η παγκόσμια γεωπολιτική συνεργασία σε διάφορα θέματα, προσέθεσε.

«Είναι μια άτυπη συνάντηση. Η ανταλλαγή απόψεων με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών θα έχει άτυπο χαρακτήρα. Θα δούμε πού βρισκόμαστε, πώς αντιμετωπίζουμε πολλά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία του Κυπριακού, λέγοντας ότι «αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της σχέσης και της συνεργασίας μας με την Τουρκία». Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι η θέση της ΕΕ σχετικά με το Κυπριακό είναι ξεκάθαρη, υπενθυμίζοντας τα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου, στα οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «η ΕΕ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για τη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας».

Στα ίδια συμπεράσματα επισημαίνεται επίσης, ότι «η εποικοδομητική συμμετοχή της ίδιας της Τουρκίας θα συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση των διαφόρων τομέων συνεργασίας που προσδιορίζονται στην κοινή ανακοίνωση» του Ύπατου Εκπροσώπου και της Επιτροπής σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας». Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, ανέφερε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένουν να ακούσουν από τον Τούρκο ομόλογό τους, πώς σκοπεύει η Άγκυρα να προχωρήσει με εποικοδομητικές λύσεις.

Εξάλλου, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα συζητηθούν (σ.σ. χωρίς την παρουσία του Χακάν Φιντάν) ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρουσία του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, οι περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στη Γάζα, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Πρόκειται για μια άτυπη συνάντηση, επομένως δεν θα υπάρξει κανένα συμπέρασμα και δεν θα ληφθεί καμία απόφαση.

Τη “σκυτάλη” θα πάρουν οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ, στην άτυπη συνάντησή τους στις 30 Αυγούστου, όπου θα εξεταστεί κυρίως η πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, καθώς και η χρήση των έκτακτων κερδών από τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, με σκοπό τον εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ