Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 22 Αυγούστου, ότι τα σώματα όλων των αγνοουμένων ανδρών έχουν πλέον ανασυρθεί από το ναυάγιο του Bayesian, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτόν τον θάνατο του βρετανού μεγιστάνα της τεχνολογίας Μάικ Λιντς.

Πλέον στο βυθισμένο σκάφος παραμένει παγιδευμένο το πτώμα μίας γυναίκας και, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, πρόκειται για την κόρη του Μάικ Λιντς, Χάνα.

Εντωμεταξύ, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που έφτιαξε το Bayesian υπερασπίστηκε την κατασκευή του σκάφους και μίλησε για ανθρώπινο λάθος που ενδεχομένως οδήγησε στη βύθισή του.

Ο Τζιοβάνι Κονσταντίνο, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της The Italian Sea Group, στην οποία ανήκει η Perini Navi που κατασκεύασε το Bayesian, δήλωσε στην Corriere della Sera: «Οι επιβάτες ανέφεραν κάτι παράλογο, ότι η καταιγίδα ήρθε απροσδόκητα, ξαφνικά. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Όλα ήταν προβλέψιμα».

Ο Κονσταντίνο είπε ακόμη ότι το Bayesian ήταν «ένα από τα πιο ασφαλή σκάφη στον κόσμο» και ήταν ουσιαστικά «αβύθιστο».

«Αναρωτηθείτε: Γιατί κανένας από τους ψαράδες του Πορτιτσέλο δεν βγήκε έξω εκείνη τη νύχτα; Ένας ψαράς ελέγχει τις καιρικέες συνθήκες και ένα πλοίο όχι; Η διαταραχή ήταν πλήρως αναγνωρίσιμη σε όλους τους μετεωρολογικούς χάρτες. Ήταν αδύνατο να μην το γνωρίζουν», συνέχισε.

O κατασκευαστής του μοιραίου ιστιοφόρου επισήμανε επίσης πως «ένα πλοίο της Perini άντεξε τον τυφώνα Κατρίνα, κατηγορίας 5. Σας φαίνεται δυνατόν ότι δεν μπορεί να αντέξει έναν ανεμοστρόβιλο αυτό εδώ; Είναι καλή πρακτική, όταν το πλοίο είναι αγκυροβολημένο, να υπάρχει φρουρός στη γέφυρα, και αν ήταν εκεί δεν θα μπορούσε να μην είχε δει την καταιγίδα να έρχεται. Αντ’ αυτού, πήρε το νερό με τους επισκέπτες να βρίσκονται ακόμη στις καμπίνες τους. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν μια γωνία 40 μοιρών και όσοι βρίσκονταν στην καμπίνα βρέθηκαν με την πόρτα ανοιχτή: μπορείτε να φανταστείτε έναν άνδρα 60-70 ετών να σκαρφαλώνει έξω; Κατέληξαν σε μια παγίδα. Οι καημένοι κατέληξαν σαν ποντίκια».