Το BBC πραγματοποίησε ρεπορτάζ για τις ταραχές με ακροδεξιούς στη Βρετανία με αφορμή τη δολοφονία τριών μικρών κοριτσιών από έναν 17χρονο, υποστηρίζοντας πως όλα ξεκίνησαν από μια ιστοσελίδα.

Στην ηλεκτρονική έκδοση του, bbc.com, έγραψε: «Τι συνδέει έναν πατέρα που ζει στη Λαχόρη του Πακιστάν, έναν ερασιτέχνη παίκτη του χόκεϊ από τη Νέα Σκωτία – και έναν άνδρα ονόματι Κέβιν από το Χιούστον του Τέξας; Όλοι τους συνδέονται με το Channel3Now, έναν ιστότοπο που έδωσε ψευδές όνομα στον 17χρονο που κατηγορείται για την επίθεση στο Σάουθπορτ και αναφέρθηκε ευρέως σε viral αναρτήσεις στο «Χ». Το Channel3Now επίσης λανθασμένα υπέθεσε ότι ο δράστης ήταν ένας αιτών άσυλο που έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο με πλοίο πέρυσι».

Σύμφωνα με το βρετανικό ΜΜΕ, ο ιστότοπος, σε συνδυασμό με αναληθείς ισχυρισμούς άλλων πηγών ότι ο δράστης της δολοφονίας των τριών παιδιών στο Σάουθπορτ ήταν μουσουλμάνος, κατηγορήθηκε ότι συνέβαλε στις ταραχές.

Το BBC, λοιπόν, εντόπισε άτομα που συνδέονται με το Channel3Now και μίλησε μεταξύ άλλων με έναν που ισχυρίζεται ότι είναι ο «διευθυντής» του ιστοτόπου. Όπως διαπιστώθηκε, το Channel3Now είναι μία εμπορική επιχείρηση που προσπαθεί να συγκεντρώσει ειδήσεις για εγκλήματα και παράλληλα να βγάλει χρήματα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πάντως, ο δημοσιογράφος που κάλυψε το θέμα δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει ότι η παραπληροφόρηση θα μπορούσε να συνδέεται με το ρωσικό κράτος.

Το άτομο που ισχυρίζεται ότι είναι ο διευθυντής του Channel3Now υποστήριξε ότι η δημοσίευση του λανθασμένου ονόματος «δεν έπρεπε να συμβεί, αλλά ήταν ένα λάθος, όχι σκόπιμο». Εκ των υστέρων ζήτησε συγγνώμη για το λάθος με το όνομα του δράστη του Σάουθπορτ.

Ο άγνωστος Κέβιν

Το BBC προσπάθησε να έρθει σε επαφή με έναν ερασιτέχνη παίκτη χόκεϊ στη Νέα Σκωτία, που ονομάζεται Τζέιμς και φέρεται να συνδέεται με το Channel3Now, στον οποίο κατέληξε ύστερα από διαδικτυακή έρευνα.

Αρχικά έλαβε την επιβεβαίωση μέσω ενός «φίλου του» από το Πακιστάν ότι ο Τζέιμς είναι πραγματικό πρόσωπο. Ωστόσο, οι προσπάθειες να υπάρξει επικοινωνία αποβαίνουν άκαρπες, παρότι θεωρείται δεδομένο ότι ο Τζέιμς σχετίζεται με την ιστοσελίδα.

Η δημοσιογράφος που έκανε την έρευνα, λίγο καιρό μετά την αναζήτηση, έλαβε απάντηση από το επίσημο email του Channel3Now, που λίγο καιρό αργότερα ζήτησε συγγνώμη για το λανθασμένο όνομα.

Η δημοσιογράφος έλαβε email από ένα άτομο που της δήλωσε ότι ονομάζεται Κέβιν, χωρίς να αναφέρει επώνυμο και εδρεύει στο Χιούστον του Τέξας. Ο ίδιος, αν και δεν είναι σαφές αν πράγματι είναι αυτός που δηλώνει, δέχεται να απαντήσει σε ερωτήσεις μέσω email. Ο Κέβιν υποστήριξε ότι μιλάει από τα κεντρικά γραφεία του ιστοτόπου στις ΗΠΑ, ισχυρισμός που ταιριάζει με τους χρόνους των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ορισμένα προφίλ του ιστοτόπου και τους χρόνους που ο ίδιος απαντά στα email.

Αρχικά υπογράφει ως αρχισυντάκτης, ωστόσο παραδέχεται ότι στην πραγματικότητα είναι αυτός που κάνει τις επαληθεύσεις, ενώ αρνείται να αποκαλύψει το όνομα του ιδιοκτήτη του ιστοτόπου. Όπως αναφέρει, στο Channel3Now υπάρχουν πάνω από 30 εργαζόμενοι σε ΗΠΑ, Βρετανία, Πακιστάν και Ινδία, που συνήθως προσλαμβάνονται από ιστοτόπους για ελεύθερους επαγγελματίες. Για τα λάθη στην ιστορία του Σάουθπορτ κατηγόρησε την ομάδα που έχει έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Λόγω των ψευδών ισχυρισμών, το Channel3Now κατηγορήθηκε ότι συνδέεται με το ρωσικό κράτος με βάση παλιά βίντεο στο κανάλι του στο YouTube, που είναι στα ρωσικά. Το BBC, όμως, δεν βρήκε στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς για σχέσεις με τη Ρωσία, όμως κανάλια στο Telegram που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο έκαναν αναδημοσιεύσεις και ενίσχυαν τις ψευδείς αναρτήσεις.