Η Ρωσο-αμερικανίδα, Ξένια Καρέλινα, παραδέχθηκε την ενοχή της για προδοσία σε ρωσικό δικαστήριο, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA», επικαλούμενο δήλωση του δικηγόρου της, Μιχαήλ Μουσάιλοφ.

Η Καρέλινα, η οποία δεν είχε συμπεριληφθεί στη μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης την περασμένη εβδομάδα, δικάζεται στην Αικατερινούπολη (ή Γιεκατερίνμπουργκ στα ρωσικά) για μια δωρεά που έκανε το 2022 σε φιλανθρωπική οργάνωση, που υποστηρίζει την Ουκρανία.

Η ακροαματική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε σήμερα είναι η πρώτη στην περίπτωσή της από την ανταλλαγή των 24 κρατουμένων, που πραγματοποιήθηκε την 1η Αυγούστου. Μιλάμε για ανθρώπους, οι οποίοι κρατούνταν σε επτά χώρες, μεταξύ των οποίων και τρεις Αμερικανοί, που αφέθηκαν ελεύθεροι από τις ρωσικές φυλακές.

Το πρακτορείο «RIA» μετέδωσε ότι η καταδικαστική απόφαση και η υπεράσπιση θα συνοψίσουν τα επιχειρήματα τους στην υπόθεση της Καρέλινα αύριο, Πέμπτη, και η ετυμηγορία θα ανακοινωθεί την ίδια μέρα.

Συνελήφθη από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB), αφότου έφθασε στη Ρωσία, για να επισκεφθεί την οικογένειά της στην Αικατερινούπολη στις αρχές του έτους.

Οι ανακριτές απήγγειλαν την κατηγορία της προδοσίας, αφού εντόπισαν στο κινητό της τηλέφωνο ότι είχε δωρίσει 51,80 δολάρια στη «Razom», μια φιλανθρωπική οργάνωση που παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία, όταν η Ρωσία εισέβαλε στη γείτονα χώρα τον Φεβρουάριο του 2022. Η FSB ισχυρίστηκε ότι ο τελικός δικαιούχος ήταν ο ουκρανικός στρατός.

Η «Razom» δήλωσε τη στιγμή της σύλληψής της ότι ήταν συγκλονισμένη. Ο ιστότοπος της φιλανθρωπικής οργάνωσης αναφέρει ότι υποστηρίζει μια σειρά από ανθρωπιστικά έργα, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας κιτ πρώτων βοηθειών, ξυλόσομπες, γεννήτριες, ραδιόφωνα και οχήματα στους Ουκρανούς γιατρούς πρώτης γραμμής.

Επίσης, βοηθάει παιδιά στην Ουκρανία και ευάλωτες κοινότητες που έχουν πληγεί από τον πόλεμο, μεταξύ άλλων παρέχοντας τρόφιμα, στέγη, ψυχολογική υποστήριξη και καθαρό νερό.

Στο δικαστήριο ως ακροατής προσήλθε ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ, Στιούαρτ Ουίλσον, αλλά, επειδή η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών, παρέμεινε μαζί με τους δημοσιογράφους πολύ μακριά από την αίθουσα.

Πηγή: ΑΠΕ