Οστό βραχίονα μικρού ανθρώπου «χόμπιτ» που έζησε πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ανακαλύφθηκε στο νησί της Ινδονησίας.

Ένα πρόσφατα ανακαλυφθέν οστό γνάθου, θραύσμα οστού βραχίονα και δόντια που συλλέχθηκαν από έναν αρχαιολογικό χώρο στην Ινδονησία, αποκάλυψαν έναν μικροσκοπικό πρόγονο των ανθρώπων που ονομάστηκε «χόμπιτ» και έζησε περίπου πριν από 700.000 χρόνια.

Το «χόμπιτ», που πήρε το όνομά του από τον Tolkien που έγραψε την τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», πιστεύεται ότι είναι ακόμη μικρότερο από έναν απόγονο που είχε ανακαλυφθεί προηγουμένως και χρονολογείται από 60.000 έως 100.000 χρόνια πριν, ο οποίος είχε ύψος περίπου 91 εκατοστών.

Τα νέα απολιθώματα βρέθηκαν σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Mata Menge στο νησί Flores της Ινδονησίας, 45 μίλια απ’ όπου βρέθηκαν τα αρχικά απολιθώματα του μεγαλύτερου χόμπιτ πριν από 20 χρόνια.

Όταν το θραύσμα οστού του βραχίονα, μεγέθους μόλις 8,89 εκατοστών, τοποθετήθηκε αρχικά σε σακούλα, και επισημάνθηκε ως πιθανό θραύσμα οστού από κροκόδειλο.

Σύμφωνα με την nypost το οστό αντιπροσωπεύει έναν ανθρώπινο πρόγονο που πιθανότατα ήταν περίπου τρεις ίντσες πιο κοντός από τον μετέπειτα απόγονό του «χόμπιτ».

Από τότε που ανακαλύφθηκε το Homo floresiensis, το ελαφρώς ψηλότερο «χόμπιτ», το 2003, οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν για την προέλευσή του.

«Δεν περιμέναμε ότι θα βρίσκαμε μικρότερα άτομα σε μια τόσο παλιά τοποθεσία», δήλωσε στο Associated Press ο συν-συγγραφέας της μελέτης Yousuke Kaifu από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, τα ευρήματα του οποίου δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στο περιοδικό Nature Communications.

Ο εξελικτικός ανθρωπολόγος Ντιν Φαλκ στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα πρόσθεσε ότι οι ερευνητές «έδειξαν πειστικά ότι επρόκειτο για πολύ μικρά άτομα».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το χόμπιτ, είτε εξελίχθηκε από τον ελαφρώς ψηλότερο Homo erectus, είτε προήλθε από ένα πιο πρωτόγονο ανθρώπινο είδος.

«Αυτό το ερώτημα παραμένει αναπάντητο και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας για αρκετό καιρό ακόμη», δήλωσε στο AP ο ανθρωπολόγος Ματ Τοτσέρι από το Πανεπιστήμιο Lakehead του Καναδά.