Για δεύτερη ημέρα στη σειρά, οι πολίτες έχουν βγει στους δρόμους της Βενεζουέλας εν μέσω της εκλογικής κρίσης που έχει ξεσπάσει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών την προηγούμενης Κυριακής, που σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), ανέδειξαν νικητή τον νυν πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Η Δημοκρατική Ενιαία Πλατφόρμα (PUD), ο μεγαλύτερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, κάλεσε τους Βενεζολάνους χθες σε συγκέντρωση στο Καράκας, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες που ζητούσαν από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τον πραγματικό νικητή των εκλογών, όπως ισχυρίζονται, τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια.

Επρόκειτο για την πρώτη οργανωμένη δραστηριότητα που σημειώθηκε σε μεγάλη κλίμακα μετά τις πολυάριθμες διαμαρτυρίες που καταγράφηκαν τη Δευτέρα σε διάφορες περιοχές της χώρας, απορρίπτοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οπαδοί της κυβέρνησης συγκεντρώθηκαν επίσης σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς και στο Καράκας για να «γιορτάσουν εν ειρήνη», όπως λένε, αυτό που θεωρούν ως εκλογική νίκη του Μαδούρο, ο οποίος τους κάλεσε να κινητοποιούνται κάθε μέρα για να «αποκαταστήσουν την ειρήνη, την ηρεμία και την ομαλότητα», χαρακτηρίζοντας τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης ως «πραξικόπημα».

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τις βίαιες ταραχές που έχουν ξεσπάσει σε πολλές από τις διαδηλώσεις και έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 11 ανθρώπους, ενώ εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διέκοψε χθες Τρίτη τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας με το Περού, αφού η Λίμα αναγνώρισε τον Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια ως «εκλεγμένο πρόεδρο», παρότι το εθνικό εκλογικό συμβούλιο ανακήρυξε τον Νικολάς Μαδούρο νικητή των προεδρικών εκλογών της Κυριακής.

Η Βενεζουέλα «αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Δημοκρατία του Περού (…) μετά τις απερίσκεπτες δηλώσεις του περουβιανού υπουργού Εξωτερικών που αψηφούν τη βούληση του λαού» της χώρας «και το Σύνταγμά μας», ανέφερε μέσω X ο υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Χιλ.