Έξι άνθρωποι που βρέθηκαν νεκροί σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου στην Ταϊλάνδη δηλητηριάστηκαν με κυάνιο, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία. Η Αστυνομία υποπτεύεται ότι ένας από τους νεκρούς βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση και οδηγήθηκε σε αυτή την πράξη, καθώς ήταν «πνιγμένος» στα χρέη.

Οι έξι νεκροί βρέθηκαν από οικονόμους στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Erawan στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, την περασμένη Τρίτη (16/07).

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ήταν νεκροί για 24 ώρες προτού εντοπιστούν.

Δύο από τους έξι είχαν δανείσει «δεκάδες εκατομμύρια μπατ Ταϊλάνδης» σε έναν εκ των νεκρών για επενδυτικούς σκοπούς, σύμφωνα με τις Αρχές. Δέκα εκατομμύρια μπατ αντιστοιχούν σε σχεδόν 280.000 δολάρια ή 215.000 λίρες.

Σύμφωνα με το BBC, σύγχυση και μυστήριο επικράτησαν με τη ζοφερή ανακάλυψη των σορών, καθώς τοπικές αναφορές έκαναν λόγο αρχικά ότι υπήρξε πυροβολισμός, με την Αστυνομία στη συνέχεια να απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο.

Τώρα προκύπτει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι μπορεί να συνέβη.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας της Μπανγκόκ, στρατηγός Noppassin Poonsawat είπε ότι τα θύματα είχαν κάνει check in στο ξενοδοχείο ξεχωριστά το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν και τους δόθηκαν πέντε δωμάτια, τέσσερα εκ των οποίων στον έβδομο όροφο και ένα στον πέμπτο.

Μάλιστα, είχαν προγραμματιστεί να κάνουν check out τη Δευτέρα, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Τέσσερα από τα θύματα είναι βιετναμέζοι υπήκοοι. Πρόκειται για τους Thi Nguyen Phuong, 46 ετών, ο σύζυγός της Hong Pham Thanh, 49 ετών, Thi Nguyen Phuong Lan, 47 ετών, και ο Dinh Tran Phu, 37 ετών.

Οι άλλοι δύο είναι οι Αμερικανοί υπήκοοι: Sherine Chong, 56 ετών, και Dang Hung Van, 55 ετών.

Το χρονικό της δολοφονίας

Το απόγευμα της Δευτέρας είχαν συγκεντρωθεί και οι έξι στο δωμάτιο του πέμπτου ορόφου.

Παρήγγειλαν φαγητό και τσάι, τα οποία παραδόθηκαν στο δωμάτιο γύρω στις 14:00 τοπική ώρα και παραλήφθηκαν από την κ. Chong, η οποία ήταν το μόνο άτομο στο δωμάτιο εκείνη τη στιγμή.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή αρχηγό της Αστυνομίας, ένας σερβιτόρος προσφέρθηκε να φτιάξει τσάι στους καλεσμένους, αλλά η κυρία Chong αρνήθηκε.

Η σερβιτόρα που μετά από λίγο αποχώρησε από το δωμάτιο θυμήθηκε ότι «μιλούσε πολύ λίγο και ήταν εμφανώς υπό πίεση», ανέφεραν οι αρχές.

Στη συνέχεια, η υπόλοιπη ομάδα άρχισε να τρέχει σε διάφορα σημεία του δωματίου, μεταξύ 14:03 και 14:17 το μεσημέρι. Κανείς άλλος δεν πιστεύεται ότι μπήκε στο δωμάτιο εκτός των έξι, με τους αστυνομικούς να αναφέρουν ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις πάλης, ή ληστείας.

Αργότερα εντοπίστηκαν ίχνη κυανίου και στα έξι φλιτζάνια τσαγιού.

Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία δείχνουν πιάτα με άθικτα τρόφιμα επάνω σε ένα τραπέζι στο δωμάτιο, μερικά από τα οποία είναι ακόμα καλυμμένα με μεμβράνη.

Μάλιστα, υπήρχε ένα έβδομο όνομα στην κράτηση του ξενοδοχείου, την οποία η αστυνομία αναγνώρισε ως τη μικρότερη αδερφή ενός εκ των θυμάτων. Είχε φύγει από την Ταϊλάνδη την περασμένη εβδομάδα για την παραθαλάσσια πόλη Ντα Νανγκ του Βιετνάμ και δεν εμπλέκεται στο περιστατικό, είπε η αστυνομία.

Οι συγγενείς που κατέθεσαν στην αστυνομία είπαν ότι ο Thi Nguyen Phuong και ο Hong Pham Thanh, ένα ζευγάρι, είχαν μια επιχείρηση οδοποιίας και είχαν δώσει χρήματα στην κυρία Chong για να επενδύσει σε ένα έργο νοσοκομειακού κτιρίου στην Ιαπωνία.

Η αστυνομία υποπτεύεται ότι ο Tran, ένας μακιγιέρ με έδρα το Ντα Νανγκ, είχε επίσης «εξαπατηθεί» για να κάνει μια επένδυση.

Η μητέρα του Tran Tuý είπε στο BBC Vietnamese ότι είχε ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη την Παρασκευή και τηλεφώνησε στο σπίτι την Κυριακή, για να πει ότι έπρεπε να παρατείνει τη διαμονή του μέχρι τη Δευτέρα. Αυτό ήταν το τελευταίο σημάδι ζωής που έδωσε στην οικογένειά του. Του τηλεφώνησαν ξανά τη Δευτέρα αλλά δεν απάντησε στην κλήση.

Η Chong είχε προσλάβει τον Tran ως τον προσωπικό της make-up artist για το ταξίδι, είπε ένας από τους μαθητές του στο BBC Vietnamese. Ο πατέρας του Tran, είπε στα βιετναμέζικα μέσα ενημέρωσης ότι ο γιος του προσλήφθηκε την περασμένη εβδομάδα από μια Βιετναμέζα για να ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ βοηθά τις αρχές της Ταϊλάνδης στην έρευνα, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Srettha Thavisin.