Η Γαλλία έχει ένα νέο σύνθημα: Liberté, Égalité, Mbappé (‘Ελευθερία, ισότητα, Εμπαπέ‘). Η αναπάντεχη τρίτη θέση του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές ενθουσίασε αρκετά μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, τα οποία είχαν παροτρύνει τον κόσμο να ψηφίσει κατά του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, αναφέρει το «Politico».

«Η ανακούφιση είναι τόσο μεγάλη όσο και η αγωνία των τελευταίων εβδομάδων, είναι τεράστια», δήλωσε ο αστέρας αμυντικός Ζιλ Κουντέ. Συγχαρητήρια σε όλους τους Γάλλους που κινητοποιήθηκαν για να διασφαλίσουν ότι αυτή η όμορφη χώρα, η Γαλλία, δεν θα κυβερνηθεί από την ακροδεξιά».

Ο συνασπισμός της γαλλικής αριστεράς πήρε τις περισσότερες έδρες στον επαναληπτικό γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, σπρώχνοντας τους κεντρώους του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη δεύτερη θέση και, σε μια εντυπωσιακή ανατροπή, έστειλε στην τρίτη θέση τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό.

«Συγχαρητήρια σε όλους εκείνους που συσπειρώθηκαν μπροστά στον κίνδυνο που αντιμετώπιζε η όμορφη χώρα μας», δήλωσε ο επιθετικός Marcus Thuram. «Ζήτω η διαφορετικότητα, ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία. Ο αγώνας συνεχίζεται».

Από την έναρξη του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Euro 2024 στα μέσα Ιουνίου, οι Les Bleus – παραδόξως για μια κορυφαία αθλητική ομάδα – έχουν μιλήσει ανοιχτά για την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία, σχολιάζει το Politico.

Πριν από τον δεύτερο γύρο εκλογών, ο αρχηγός της γαλλικής ομάδας Κιλιάν Εμπαπέ δήλωσε: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα μας στα χέρια αυτών των ανθρώπων», προσθέτοντας: «Ελπίζουμε … ότι όλοι θα κινητοποιηθούν και θα ψηφίσουν τη σωστή πλευρά».

Η Λεπέν αντεπιτέθηκε στον αθλητή, κάνοντας λόγο για μια «τάση ηθοποιών, ποδοσφαιριστών και τραγουδιστών να βγαίνουν μπροστά και να λένε στους Γάλλους πώς πρέπει να ψηφίσουν», ενώ οι ίδιοι είναι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι».

Κάλεσε μάλιστα τον γάλλο αθλητή να «επιδείξει αυτοσυγκράτηση» και δήλωσε: «Οι Γάλλοι έχουν βαρεθεί να τους κάνουν διαλέξεις και να τους συμβουλεύουν πώς να ψηφίσουν».