Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η βιομηχανία της Ρωσίας εργάζεται σκληρά για να ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας, καθώς ο ρωσικός στόλος υπέστη σοβαρές απώλειες στη Μαύρη Θάλασσα από την Ουκρανία.

«Έχουν γίνει πολλά σε αυτόν τον τομέα, καθώς το ναυτικό μας αποκτά νέα πλοία», είπε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι αποτελεί μέρος «της συνολικής αναβάθμισης του ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων, των αεροσκαφών και των παράκτιων συνιστωσών του, καθώς και της υποδομής των βάσεων».

Έτσι, το ρωσικό ναυτικό πρόκειται να παραλάβει περισσότερα από 40 πλοία και σκάφη φέτος, περισσότερα από τα 33 και 24 πλοία που έλαβε το 2023 και το 2022, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider τα σχέδια αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού κατατέθηκαν μετά τις απώλειες που προκάλεσαν οι Ουκρανοί στη Μαύρη Θάλασσα και μάλιστα χωρίς να διαθέτουν ναυτικές δυνάμεις.

Τον Φεβρουάριο, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Ναύαρχος Sir Tony Radakin, δήλωσε ότι το 25% των ρωσικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα είχε «βυθιστεί ή υποστεί ζημιές» από την Ουκρανία.

Ενδεικτικά, ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να χτυπήσει ρωσικά σκάφη, όπως το καταδρομικό Moskva, η φρεγάτα Admiral Makarov, το αποβατικό Minsk και το υποβρύχιο Rostov-na-Donu καταστράφηκαν πλήρως ή μερικώς, με αποτέλεσμα τα 27 από τα 80 πλοία του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα να μην είναι λειτουργικά.

Αναλυτές υποστήριξαν ότι οι Ουκρανοί αξιοποίησαν επιτυχώς τα χερσαία όπλα, όπως τους πυραύλους Cruise, Storm Shadow, Scalp και Neptunes.

Παράλληλα, έκαναν χρήση αναξιοποίητων -μέχρι πρόσφατα- τεχνολογιών, όπως τα drones, ενώ κατασκεύασαν και ειδικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Παραδείγματος χάριν, το Magura V5 αναπτύχθηκε από τη διεύθυνση στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας και με μήκος 5,5 μέτρων μπορεί να μεταφέρει 320 κιλά εκρηκτικών, να ταξιδεύει με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων την ώρα και να παράγει ελάχιστη θερμότητα, οπότε δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό.