Αναμφίβολα όποιος κοιτάξει τους Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν θα διακρίνει δύο ηλικιωμένους που θα μπορούσαν να ήταν οι παππούδες του, αν δεν φορούσαν κοστούμι. Αυτοί οι δύο γερασμένοι πολιτικοί στις αμερικανικές εκλογές θα διεκδικήσουν μια δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο και κατεβαίνουν με το αφήγημα πως αντέχουν μια «δεύτερη εφηβεία».

Η αρχή αυτής της πολιτικής έγινε με τον Τραμπ ασκώντας κριτική στην εμφανώς ψυχική και σωματική κατάπτωση του Μπάιντεν, τακτική που έγινε γνωστή ως «οι viral γκάφες του γέροΤζο». «Δεν θυμάται πότε πέθανε ο γιος του, τραυλίζει» και «κοιμάται όρθιος», ήταν μερικά χαρακτηριστικά σχόλια προς το πρόσωπο του τωρινού προέδρου.

Ο Μπάιντεν περνώντας στην αντεπίθεση εντόπισε κι εκείνος με τη σειρά του ηλικιακά λάθη του Τραμπ κι ας μην ήταν τόσο τραγικά όσο τα δικά του, αφού ο συνυποψήφιος του είναι μόλις 3 χρόνια μικρότερος.

Η παραπάνω στρατηγική υιοθετήθηκε και από τις δύο πλευρές, με τις ΗΠΑ σιγά-σιγά να βιώνουν μια επανάληψη του 2020, αλλά σε χειρότερη μορφή. Αυτή τη φορά οι δύο υποψήφιοι είναι περισσότερο γερασμένοι και προσπαθούν να πείσουν «για το νιάτο» που κρύβουν μέσα τους, ώστε να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της προεδρίας.

Το BBC έγραψε σε δημοσίευμα ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί ντιμπέιτ μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ, με την ηλικία τους να προκαλεί άγχος, αλλά και ελπίδες στα δύο στρατόπεδα.

Τζο Μπάιντεν - Ντόναλντ Τραμπ

Από την πλευρά των Δημοκρατικών, ο Μπάιντεν θα πρέπει να πείσει ότι αντέχει ακόμη, ειδικά μετά τις πρόσφατες «γκάφες» του και τις αποκαλύψεις στενών συνεργατών του για την πνευματική και σωματική του κατάπτωση. Αντιθέτως, οι Ρεπουμπλικάνοι ευελπιστούν να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός, ώστε ο Τραμπ να ασκήσει περισσότερο κριτική, παρά να κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις για την πολιτική που θα εφαρμόσει αν εκλεγεί.

Ενδεικτικά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι ανησυχούν πολύ περισσότερο για την ηλικία του Μπάιντεν παρά για την ηλικία του Τραμπ. Μια δημοσκόπηση των New York Times/Siena College τον Μάρτιο έδειξε ότι το 73% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πιστεύει ότι ο κ. Μπάιντεν είναι «απλά πολύ μεγάλος για να είναι αποτελεσματικός πρόεδρος». Αντιθέτως, όλις το 42% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δήλωσε το ίδιο για τον Τραμπ, παρά την ηλικιακή διαφορά μόλις τρεισήμισι ετών.

Ο χρόνος είναι αμείλικτος

Σε περίπτωση που κερδίσει ο Τραμπ φέτος, θα σπάσει το ρεκόρ του Μπάιντεν ως ο γηραιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς θα αναλάβει καθήκοντα σε ηλικία 78 ετών.

Αυτό μπορεί να περνάει στα «ψιλά γράμματα» των Ρεπουμπλικανών, γιατί έχουν επενδύσει πολλά στην καμπάνια για την ηλικία του Μπάιντεν, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τους νεαρούς ψηφοφόρους.

Αρκετοί νέοι στις ΗΠΑ δηλώνουν απογοητευμένοι από τις υπάρχουσες πολιτικές και από το γεγονός ότι δύο ηλικιωμένοι αγωνίζονται για το μέλλον. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ένα σημαντικό μέρος θα απέχει και εκείνο που θα συμμετέχει θα εμείνει περισσότερο στο να ρίξει την ψήφο του, παρά να πιέσει τον εκάστοτε υποψήφιο στη χάραξη συγκεκριμένης πολιτικής.

Ντόναλντ Τραμπ - Τζο Μπάιντεν

«Νομίζω ότι είναι ενδεικτικό της δομής της πολιτικής που έχει δώσει το προνόμιο σε μια παλαιότερη γενιά να παραμείνει στην εξουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους, ιδίως οι νεότεροι ψηφοφόροι, αισθάνονται αποστασιοποιημένοι. Δεν βλέπουν τους εαυτούς τους να αντικατοπτρίζονται στην ηγεσία», είπε η Amanda Litman, στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών.

Επίσης, ο 39χρονος δικηγόρος Τάιτους Νίκολς δήλωσε πως «το σύστημα είναι αντιμέτωπο με μια γενιά που θέλει δράση… αλλά βγάζει ομιλίες για το πόσο καλά πάμε αν είμαστε ενωμένοι ως έθνος».