Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αν κερδίσει στην Ουκρανία θα θελήσει να κάνει πόλεμο στον ΝΑΤΟ, υποστήριξε ο πρώην επικεφαλής της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους, τονίζοντας ότι η Δύση πρέπει να ενεργήσει να μην υπάρξει αυτό το ενδεχόμενο.
Μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοσης της The Sun, δήλωσε πως «ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα σταματήσει αν κερδίσει στην Ουκρανία. Δεν θα αρκεστεί σε αυτό… Ο Πούτιν είναι πολύ ξεκάθαρος πως θέλει ένα νέο πόλεμο στην Ευρώπη».
«Τόσο καιρό δεν εκτοξεύει αόριστες απειλές. Μάς λέει τι πιστεύει και νομίζω ότι πρέπει να τον λάβουμε σοβαρά υπόψιν», είπε και παρέθεσε τις χώρες που θεωρεί στόχους της Ρωσίας.
Αν πέσει η Ουκρανία, η Μολδαβία θα είναι σαφώς η επόμενη, είπε και πρόσθεσε ότι έπειτα μπορεί να ακολουθήσουν οι χώρες της Βαλτικής.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να νικήσει», είπε ο Πετρέους, αναφέροντας ότι το Κίεβο πρέπει να λάβει περισσότερο και πιο βαρύ οπλισμό.
Η επιρροή της Μόσχας σε τρίτες χώρες
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ρωσία προσπαθεί την τελευταία δεκαετία να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών, ώστε να αποκτήσει επιρροή για να πραγματοποιήσει τους εκάστοτε στόχους της.
Παραδείγματος χάριν, το Κρεμλίνο προσπάθησε να προκαλέσει πραξικόπημα στη Μολδαβία το 2016. Επίσης, το 2022 φιλορώσοι πολιτικοί ήταν ένα βήμα πριν ζητήσουν επίσημη επέμβαση της Ρωσίας. Όμως, αυτό το σενάριο ανατράπηκε, χάρη της κατάστασης στο ουκρανικό μέτωπο.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Ρωσία προσεγγίζει ξένους πολιτικούς για να τους διαφθείρει, ώστε να ελέγχει κάθε τους κίνηση. Παράλληλα, παρέχει παραστρατιωτική βοήθεια σε πολιτικούς ηγέτες, με αντάλλαγμα επιρροή στην εκάστοτε χώρα.
Εντούτοις, σε περίπτωση που οι παραπάνω τακτικές αποτύχουν, δουλειά πιάνουν πράκτορες που αποσταθεροποιούν τη χώρα, με στόχο να δημιουργήσουν πολιτικά κόμματα ή κινήματα που ζητούν επίσημα στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας.