Με τον Τζορτζ Κλούνεϊ τα έχει βάλει η ρώσικη κυβέρνηση σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις ενός μέλους του Ιδρύματος που έχει ιδρύσει ο διάσημος ηθοποιός μαζί με τη σύζυγό του, που αναφέρουν πως οι Ρώσοι δημοσιογράφοι που κάνουν προπαγάνδα στο εξωτερικό, θα πρέπει να συλλαμβάνονται.

Αναλυτικότερα η νομική διευθύντρια της πρωτοβουλίας Docket του Ιδρύματος Clooney για τη Δικαιοσύνη, Ανία Νεϊστάτ, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η οργάνωση επιδίωκε τη σύλληψη και έκδοση των «πιο προφανών Ρώσων προπαγανδιστών» στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για «προπαγάνδα πολέμου».

Αυτή η δήλωση προκάλεσε την αντίδραση του αντιπροέδρου του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος με ανάρτηση του τονίζει: «Ένας μέτριος ηθοποιός που ονομάζεται Τζορτζ Κλούνεϊ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το Ίδρυμά του για να κυνηγήσει Ρώσους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο και να τους διώξει. Ο κόπος όμως θα πήγαινε χαμένος: πρώτοι θα τον βρουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι μας. Είναι πολύ προσεκτικοί και άρτια εκπαιδευμένοι άνθρωποι. Και θα κάνουν μια κουβέντα “από το σούρουπο μέχρι την αυγή”».

Ο Αμερικανός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ αρνήθηκε τη Δευτέρα ότι η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνίδρυσε με τη σύζυγό του σκοπεύει να επιδιώξει τη σύλληψη Ρώσων δημοσιογράφων που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.

Ο ηθοποιός του Χόλιγουντ εξέδωσε δήλωση μέσω της οργάνωσής του λέγοντας ότι «κάποιος στο ίδρυμά μας μίλησε λανθασμένα».

«Εμείς στο Ίδρυμα Clooney δεν θα κυνηγούσαμε ποτέ δημοσιογράφους, ακόμα κι αν διαφωνούμε μαζί τους. Στην πραγματικότητα έχουμε ένα μακροχρόνιο ιστορικό προστασίας δημοσιογράφων,» δήλωσε ο Κλούνεϊ.

Η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είχε ισχυριστεί ότι η οικογένεια Κλούνεϊ «κερδίζει χρήματα από την καλά αμειβόμενη στη Δύση Ρωσοφοβία».

Εν τω μεταξύ, ο Βασίλι Πισκαρέφ, που ηγείται της επιτροπής της Κάτω Βουλής της Κρατικής Δούμας για την «ξένη παρέμβαση», δήλωσε ότι θα επιδιώξει να αναγνωρίσει το Ίδρυμα Κλούνεϊ ως «ανεπιθύμητη οργάνωση» στη Ρωσία όπως αναφέρει η ιστοσελίδα themoscowtimes.com.

Η πρωτοβουλία Docket του Ιδρύματος Clooney για τη Δικαιοσύνη εργάζεται για την πρόκληση «διώξεων κατά εκείνων που διαπράττουν μαζικές θηριωδίες και εκπροσωπεί επιζώντες στο δικαστήριο» σύμφωνα με την ιστοσελίδα της οργάνωσης.