«Παγώνει» προσωρινά από το Εκλογοδικείο η εξέταση δύο ενστάσεων σε βάρος βουλευτών των Σπαρτιατών λόγω της ποινικής εκκρεμότητας που εξακολουθεί να υπάρχει μετά την ποινική δίωξη σε βάρος τους για εξαπάτηση των εκλογέων στις πρόσφατες εκλογές. Το Εκλογοδικείο ανέβαλε τη συζήτηση, χωρίς μάλιστα να έχει προσδιοριστεί νέα ημερομηνία.

Η πρώτη ένσταση στρέφεται κατά του προέδρου των Σπαρτιατών, Βασίλη Στίγκα (Β3 Νότιου τομέα Αττικής), του βουλευτή Πέτρου Δημητριάδη (Β’ Θεσσαλονίκης), πρώην νομικού συμβούλου του Ηλία Κασιδιάρη, όπως και κατά της αναπληρωματικής βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης, Ακριβής Πετροπούλου.

Η δεύτερη ένσταση στρέφεται κατά του βουλευτή Β΄ Πειραιά των Σπαρτιατών, Αλέξανδρου Ζερβέα, αλλά και κατά της απόφασης 174/2023 του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου ως προς το μέρος που αφορά την ανακήρυξη των βουλευτών.

Την ίδια ώρα, με απόφαση του Εκλογοδικείου, αλλάζει χέρια η έδρα της περιφέρειας Γρεβενών της ΝΔ και από τον Ιωάννη Γιάτσο πηγαίνει στον Αθανάσιο Σταυρόπουλο.

Συγκεκριμένα, το Εκλογοδικείο έκανε δεκτή την ένσταση του υποψηφίου βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ, Αθανάσιου Σταυρόπουλου, ο οποίος στρεφόταν κατά του βουλευτή του ίδιου κόμματος και της ίδιας εκλογικής περιφέρειας, Ιωάννη Γιάτσου.

Έτσι, με την «υπογραφή» του Εκλογοδικείου ανακηρύσσεται βουλευτής ο κ. Σταυρόπουλος, ο οποίος στην προσφυγή του επικαλέστηκε τη συνταγματική διάταξη που προβλέπει ότι «τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με εταίρου ή μετόχου ή μέλους Διοικητικού Συμβουλίου επιχείρησης, η οποία αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα».

Ως τέτοια θεωρείται η εταιρεία από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της οποίας ο κ. Γιάτσιος, σύμφωνα με την ένσταση, δεν παραιτήθηκε εμπρόθεσμα.