Η υπόθεση της Μαντλίν ΜακΚαν ξαναήρθε στην επιφάνεια από ένα ηχητικό μήνυμα που εντοπίστηκε σε τηλεφωνητή της Scotland Yard, όπως δήλωσε σε κατάθεσή του ο ντετέκτιβ Μαρκ Ντρέικοτ της βρετανικής αστυνομίας.
Ο Μαρκ Ντρέικοτ είναι ο πρώτος αστυνομικός που απαντά σε ερωτήσεις του δικαστηρίου σχετικά με την εξαφάνιση της μικρής το 2007. Έχει εργαστεί στην επιχείρηση «Grange» και την έρευνα ύψους 13 εκατομμυρίων λιρών για την υπόθεση της Μαντλίν, από τότε που ξεκίνησε το 2011. Ο 49χρονος αρχιφύλακας κλήθηκε από την ομάδα υπεράσπισης να δώσει στοιχεία στη δίκη του καταδικασμένου παιδόφιλου, Κρίστιαν Μπρίκνερ.
Ο Γερμανός κατονομάστηκε από τους εισαγγελείς ως ο κύριος ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν το 2020. Ο πρώην φίλος του Μπρίκνερ, Χέλγκε Μπούσινγκ, ο οποίος τον γνώρισε στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ενημέρωσε τη Scotland Yard το 2017.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Dailymail», ο αστυνομικός δήλωσε στο δικαστήριο του Μπράουνσβαϊγκ ότι η αρχική πληροφορία περιλαμβανόταν σε ηχητικό που εντοπίστηκε σε τηλεφωνητή της Scotland Yard το 2017. «Τότε είχαμε ακόμα έναν αριθμό τηλεφώνου, που είχε δημοσιοποιηθεί σε όλο τον κόσμο», είπε και συμπλήρωσε: «Το κοινό μπορούσε να καλέσει για πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση «Grange», δηλ. την έρευνα για τη Μαντλίν ΜακΚαν. Μια από τις δουλειές μου ήταν να ελέγχω τα μηνύματα του τηλεφωνητή. Στις 18 Μαΐου έλεγξα τον τηλεφωνητή και υπήρχε ένα μήνυμα».
Για αυτό το επίμαχο ηχητικό μήνυμα τόνισε: «Ήταν από έναν άνδρα. Από τον ήχο της φωνής του κατάλαβα ότι μιλούσε καλά αγγλικά και ζήτησε να μιλήσει στον David Edgar (ιδιωτικό ερευνητή). Είπε ότι είχε πληροφορίες και άφησε έναν ελληνικό αριθμό κινητού. Στη συνέχεια, κάλεσα αυτόν τον ελληνικό αριθμό κινητού τηλεφώνου και μίλησα με έναν άνδρα, που τώρα γνωρίζω ότι είναι ο Χέλγκε Λαρς Μπούσινγκ. Αναφέρθηκε στον εαυτό του ως Λαρς και έδωσε πληροφορίες σε σχέση με την έρευνα για τη Μαντλίν ΜακΚαν».
Ο αστυνόμος μοιράστηκε τις πληροφορίες με τις γερμανικές και πορτογαλικές αρχές, προκαλώντας την έρευνα για τον Μπρίκνερ. Ήταν μέλος μιας ομάδας της Scotland Yard, που πέταξε στην Αθήνα λίγες ημέρες αργότερα, για να ανακρίνει τον Μπούσινγκ υπό άκρα μυστικότητα. Η συνέντευξη έλαβε χώρα σε ένα ξενοδοχείο, αφού είχε προσκομιστεί εξοπλισμός υποκλοπών, για να ελεγχθεί αν υπήρχαν ακουστικές συσκευές.
Ο Μπούσινγκ είχε αποφυλακιστεί από ελληνική φυλακή κάποιες εβδομάδες νωρίτερα και ζούσε υπό όρους εκτός εκείνη την περίοδο. «Μιλήσαμε μαζί του επί δύο ημέρες και μας έδωσε πληροφορίες σε σχέση με την υπόθεση», αποκάλυψε ο αστυνόμος. «Σε εκείνο το στάδιο δεν ήθελε να μας δώσει κατάθεση».
«Ωστόσο, καθώς η έρευνα συνεχιζόταν, ήταν πρόθυμος να δώσει κατάθεση στη βρετανική αστυνομία. Είπε ότι είχε συνομιλία με τον Κρίστιαν στο Φεστιβάλ Orgiva το 2008. Αυτή η συζήτηση αφορούσε την επιχείρηση «Grange». Δεν μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό», είπε.
Ερωτηθείς από τον δικαστή για το αν δόθηκαν στον Μπούσινγκ οποιεσδήποτε υποσχέσεις από τους ντετέκτιβ, ο αστυνόμος απάντησε: «Δεν δίνουμε υποσχέσεις στους μάρτυρες. Ποτέ δεν πληρώνουμε μάρτυρες για πληροφορίες. Μπορεί να είμαστε σε θέση να πληρώσουμε για κάποια έξοδα και, πράγματι, το κάναμε. Πληρώσαμε 35 ευρώ, για να φτάσει στην Αθήνα, για να μας συναντήσει και του δώσαμε χρήματα, για να επιστρέψει εκεί που ζούσε στην Ελλάδα. Επίσης, του κλείσαμε ένα φτηνό ξενοδοχείο, για να μείνει στην Αθήνα».
Ο αστυνόμος Ντρέικοτ δήλωσε ότι ο Μπούσινγκ πέταξε στο Λονδίνο τον Φεβρουάριο του 2018, για να δώσει επίσημη κατάθεση στη Scotland Yard. «Αυτή η δήλωση είχε ήδη προετοιμαστεί σε κάποιο βαθμό λόγω των πληροφοριών που είχε παράσχει», είπε. «Η δήλωση έγινε στα αγγλικά. Ο Μπούσινγκ είχε την ευκαιρία να μελετήσει τη δήλωση και υπέγραψε σχετική δήλωση. Είχε καθ’ όλη τη διάρκεια παρουσία γερμανού διερμηνέα. Η δήλωση αυτή μεταφράστηκε στα γερμανικά και επίσης στα πορτογαλικά και τη μοιραστήκαμε με τους συναδέλφους μας στις αντίστοιχες χώρες».
Τέλος, υπογράμμισε ότι ο Μπούσινγκ δεν ήταν καλά όταν έγινε η δήλωση, αλλά ήταν αποφασισμένος να βοηθήσει την αστυνομία να διερευνήσει την εξαφάνιση της Μαντλίν.